Ζούμε στην εποχή των “νούμερων”. Σίγουρα με τη μεταφορική έννοια αλλά αυτή τη στιγμή εννοώ τη πρακτική έννοια.
Για ότι και αν κάνουμε χρειάζεται να έχουμε τα περίφημα μετρήσιμα αποτελέσματα. Καλώς ή κακώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια αυτή την εποχή να υλοποιούμε απλές ιδέες , τα “πιστεύω” και τα “νομίζω” επαγγελματιών και μη αν δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι πλάνο αποτελέσματος υπάρχει. Τι θα αποδόσει η ενέργεια η οποία σκοπέυουμε να εκτελέσουμε. Πόσα λεφτά θα επενδύσουμε και τι απόδοση θα λάβουμε; Μπορεί να ακούγεται αστείο ΑΛΛΑ αν επενδύσουμε 1 ευρώ και έχουμε αποδόση 2 είναι κίνητρο. Αν επενδύσουμε 1 ευρώ και έχουμε αποδόση 100 είναι επιτυχία. Αν επενδύσουμε 1 ευρώ και έχουμε απόδοση 0 , σκεφτόμενοι και με δεδομένο τις προηγούμενες δύο θέσεις, είναι αποτυχία και “τσάμπα λεφτά”.
Ειδικά στον τομέα του τουρισμού, και ειδικά στην ξενοδοχειακή διαχείριση, η επένδυση και η απόδοση παίζουν σημαντικότατο ρόλο γιατί οι τζίροι και τα κέρδη είναι γιγαντώδη , ο χρόνος πραγματικής λειτουργίας είναι μικρός και ο ανταγωνισμός ευρύς και έντονος. Στον τουρισμό ισχύει το “μέρα που περνάει δεν γυρίζει πίσω”, άρα και “λεφτά που δίνεις σήμερα πρέπει να σου αποδώσουν αύριο”.
Ας μην είμαστε απόλυτοι όμως. Σίγουρα μπορείς να δημιουργήσεις και να ρισκάρεις αλλά ακόμα και σε αυτό πρέπει να έχεις πλάνο. Εννοώ ότι, όταν επιλέγεις μία ενέργεια να υλοποιήσεις είναι απαραίτητο να καταθέσεις στον προϊστάμενο ή στον εαυτό σου (κυρίως στον εαυτό σου) ένα πλάνο με τις πιθανές θετικές εξελίξεις , το εύρος του εσόδου που θα έχει ποσοτικά ή μέσα από ποιοτικούς δείκτες αλλά και τον κίνδυνο που ενέχει το πλάνο. Μετά από αυτό πάντα δίνουμε και τουλάχιστον “plan B” αποτυχίας αλλά και μετεγενέστερο πλάνο επιτυχίας. Ζούμε την εποχή της πληροφόρησης και των συνεχών αλλαγών. Δε μπορούμε να επαναπαυόμαστε σε μεμονωμένες επιτυχίες και να “κοκορευόμαστε” και να λέμε ” πόσο γαμάτος είμαι, εγώ έφερα αυτά τα λεφτά”. Ναι, και μπράβο σου. Πρέπει όμως να είσαι απαραίτητος συνέχεια.
Συζητώντας πρόσφατα, με λύπη μου άκουσα , ότι υπάρχουν στελέχη ξενοδοχείων , με προϋπηρεσία αντίστοιχη γραμμένη στο βιογραφικό τους (αυτή η μάστιγα των καλοφτιαγμένων βιογραφικών) όπου επέμενε ότι δε μπορούσε να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα σε ενέργειες μάρκετιγνκ ή και σε πωλήσεις διαδικτυακές. Καλέ μου άνθρωπε, που το είδες αυτό γραμμένο; Στα ΠΑΝΤΑ μπορείς να έχεις μετρήσιμα αποτελέσματα. Και αν δεν έχεις , δεν έχει νόημα να το κάνεις. Όλα είναι νούμερα.
Σε άλλες δημοσιεύσεις θα αναφέρω και απτά πράγματα γιατί αυτό είναι πιο εύκολο να γίνει από το να γραφτούν οι παραπάνω αράδες. Αλλά το νόημα είναι ότι την εποχή που ζούμε , και ειδικά σε αυτή την εποχή που ναι, είναι δύσκολο να μπεις κάπου και έστω να ξεκινήσεις, πόσο μάλλον να βρίσκεσαι ξαφνικά ξεκρέμαστος για διάφορους λόγους, είναι ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε νούμερα στον ιδιωτικό τομέα. Τη δουλειά σου πρέπει να την αποδεικνύεις για να την έχεις (έστω για την πλειοψηφία των περιπτώσεων…) και σίγουρα κανείς δεν είναι τέλειος, και δεν είναι και κάθε μέρα η ίδια αλλά σίγουρα γινόμαστε στρατιώτες σε ένα “πόλεμο” που ονομάζεται ιδιωτικός τομέας, ονομάζεται τουρισμός, ονομάζεται ξενοδοχεία…όπου είπαμε…”Μέρα που περνάει, δε γυρίζει πίσω”.
Από την ομάδα της Touristhings.gr