Οι σύγχρονες τουριστικές επιχειρήσεις καθώς και οι κοινωνίες που “συμβιώνουν” με μεγάλα ή μικρά τουριστικά καταλύματα αντιμετωπίζουν μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Ο συνωστισμός στα κέντρα, η κατασπατάληση πόρων και άλλες “παρενέργειες” του τουρισμού επηρεάζουν τόσο τη κλιματική αλλαγή όσο και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παρόλ’αυτά υπάρχουν πολλαπλές ενέργειες αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων.
Πρώτα από όλα, χρειάζεται να αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα και την πηγή αυτού. Πιο συγκεκριμένα,η έρευνα αποτελεί τη βάση της αναγνώρισης και περιλαμβάνει περιβαλλοντικές αξιολογήσεις και ελέγχους κάθε είδους.
Από την άλλη μεριά, μπορούμε απλά να αρνηθούμε να πράξουμε κατά του περιβάλλοντος.Αν η άρνηση δεν είναι εφικτή,χρειάζεται να αναζητήσουμε τρόπους που μπορούν να οδηγήσουν τόσο στη μείωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων όσο και στην εξοικονόμηση χρημάτων. Βέβαια, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η διαδικασία της μείωσης της χρήσης των πόρων και κατά συνέπεια η συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη, αφορά κυρίως την αλλαγή νοοτροπίας και την κατάρτιση τόσο του προσωπικού όσο και του ντόπιου πληθυσμού.
Η αντικατάσταση είναι ένας ακόμη τρόπος αντιμετώπισης. Αφορά την αντικατάσταση προμηθειών ή διαδικασιών με άλλα προϊόντα ή διαδικασίες που είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον ή λιγότερο τοξικά. Βέβαια, αν δεν μπορούν να αντικατασταθεί κάτι μπορεί να ανακυκλωθεί.

Σαν παράδειγμα στο τελευταίο θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την επαναχρησιμοποίηση μεταλλικών κρεμαστρών, επαγγελματικές κονκάρδες που χρησιμοποιούνται μια φορά,βαμβακερές τσάντες για άπλυτα,χρήση βιοδιασπώμενων υλικών όπως τα καλαμάκια ή ποτήρια μιας χρήσης. Ακόμα, θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν οι τόνοι χαρτιού που χρησιμοποιούνται κατά τις τυπικές διαδικασίες αλλά και η ανακύκλωση τροφίμων από τα εστιατόρια.
Ουσιαστικά βέβαια, για να γίνουν όλα πράξη θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης. Χρειάζεται να γίνει αλλαγή των παλιών δομών διαχείρισης μιας επιχείρησης με σκοπό την μείωση του κόστους και την επίτευξη ανάπτυξης σε ένα ανταγωνιστικό,πλέον, περιβάλλον. Αυτό το σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί με την αγορά νέου εξοπλισμού,σχεδιασμό νέου προϊόντος βασισμένο σε περιβαλλοντικά πρότυπα, αλλά και την έναρξη της ανακύκλωσης όπως αναφέραμε και προηγουμένως.Σε αυτό το πλαίσιο βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψιν το βασικό παράγοντα:προσωπικό.Πρέπει να καταρτιστεί πάνω στα νέα περιβαλλοντικά πλαίσια αλλά και να ανταμειφθεί για αυτό.
Το άρθρο υπογράφει η ομάδα της Touristhings.gr
*Για ερωτήσεις, σχόλια και προτάσεις επικοινωνήστε μαζί μας στο info@touristhings.gr!