fbpx
TourisThings.GR > Home Blog TourisThings > Απόψεις > COVID-19: Παράγοντας Χ ζήτησης στον τουρισμό

Καθημερινά διαβάζουμε και βλέπουμε τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό. Είχε πηγή και αρχή την Κίνα αλλά πλέον έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο με πολλά ή λίγα κρούσματα αλλά αυτά αυξάνονται καθημερινά και παντού.Όμως οι επιπτώσεις στο ευρύτερο κομμάτι του τουρισμού είναι καταλυτικές τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε πανελλήνιο. Συνοπτικά:

 • Έχουν ακυρωθεί ή έχουν αναβληθεί μεγάλες τουριστικές εκθέσεις και συνέδρια  όπως πχ. ΙΤΒ στο Βερολίνο ή το ετήσιο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών. Αυτό σημαίνει ότι οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες ακυρώνονται σε πρώτη φάση , με πτώση τζίρου, αλλά και της ευρύτερης οικονομίας της περιοχής σε εστιατόρια, μαγαζιά κτλ. 
 • Ακυρώνονται συνέδρια, και μετακίνηση ταξιδιωτικών group βάση ταξιδιωτικών οδηγιών χωρών ή από φόβο μετακίνησης των ίδιων των ταξιδιωτών με αποτέλεσμα να έχουμε μία τρομερή απώλεια τζίρου αλλά και άμεσης ρευστότητας σε ταξιδιωτικά γραφεία και κατ’επέκταση στα ξενοδοχεία.
 • Ακυρώνονται πτήσεις αεροπορικών εταιρειών ή ελλατώνονται δραματικά σε πολλές χώρες με αποτέλεσμα όχι μόνο ελάττωση του κύματος εισερχόμενου τουρισμού αλλά και της διαμονής των πληρωμάτων των αεροπορικών στα ξενοδοχεία που είναι ένας σταθερός και μεγάλος πολλές φορές τζίρος των ξενοδοχείων , ειδικά αυτών πλησίον αεροδρομίων. 
 • Επιπλέον, λόγω μείωσης του τζίρου αλλά και της άστατης ζήτησης όλες οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό προχωράνε σε φραγή προσλήψεων,υποχρεωτικές άδειες και απολύσεις. Δεδομένου ότι οι πληρότητες είναι δραματικά μειωμένες μέρα με τη μέρα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην ανοίξουν εποχιακά ξενοδοχεία αλλά να οδηγηθούν και σε προσωρινό λουκέτο ξενοδοχεία εντός των πόλεων.
 • Τέλος μπορεί να υπάρχει και στάση πληρωμών  σε προμηθευτές , δημόσιο και τράπεζες με αποτέλεσμα να δημιουργείτε ένα ευρύτερο κλίμα οικονομικής αστάθειας και ρευστότητας αλλά και ελάττωση προμηθειών άρα και τζίρου των προμηθευτών. 


Εντός Ελλάδος τώρα, έχουν παρθεί και έχουν ανακοινωθεί αποφάσεις από το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που επηρεάζουν και τον τουρισμό με την ευρύτερη έννοια όπως:

 •  Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
 • Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, όπως και του ημι-μαραθωνίου της Αθήνας.
 • Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, στις οποίες συναντήσεις και συναθροίσεις εισηγήθηκε να εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης.
 • Αναστολή οποιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης για 4 εβδομάδες
 • Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες
 • Ανασταλή λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων καθώς και κέντρων διασκέδασης.

Επιπλέον έχει μεριμνήσει να δώσει ειδικές οδηγίες για τα ξενοδοχεία .Πιο συγκεκριμένα, συστήνει σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου καλό εξαερισμό, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.Επίσης σε περίπτωση που κάποιος πελάτης επιβεβαιωθεί ως κρούσμα τότε: “Ο υγειονομικός υπεύθυνος του ξενοδοχείου επικοινωνεί ΑΜΕΣΑ με τον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210 5212054 ή τον ειδικό τετραψήφιο αριθμό 1135  (όλο το 24ωρο), για δήλωση του ύποπτου κρούσματος και οδηγίες αντιμετώπισής του

 • Συνιστάται στον ασθενή να παραμείνει στο δωμάτιό του με την πόρτα του δωματίου κλειστή.
 • Σε ασθενή, που εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (βήχα, φτέρνισμα, καταρροή), χορηγούνται άμεσα απλή χειρουργική μάσκα και χαρτομάντηλα.
 • Αν υπάρχει συνοδός του ασθενούς, που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει (π.χ. σύζυγος), πρέπει να χορηγηθεί στο συνοδό απλή χειρουργική μάσκα και να του συστηθεί να πλένει τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενή (π.χ. σάλιο) και οπωσδήποτε πριν ο συνοδός αγγίξει το πρόσωπό του ή φάει ή πιει.
 • Δώστε στο προσωπικό την οδηγία να αποφεύγεται η είσοδος στο δωμάτιο του ασθενούς, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Αν παρουσιαστεί ανάγκη, ένα μέλος προσωπικού του ξενοδοχείου συνιστάται να ασχολείται κατά αποκλειστικότητα με τυχόν ύποπτο κρούσμα. Με αυτόν τον τρόπο ελαττώνεται ο αριθμός των μελών προσωπικού, που εκτίθενται στο λοιμώδη παράγοντα.
 • Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός (απλή χειρουργική μάσκα, γάντια) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται.
 • Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.”

Τέλος, ως μέτρο πρόληψης εντός των ξενοδοχείων και για προστασία πελατών και εργαζομένων είναι απαραίτητο να υπάρχει άμεσα προσβάσιμο στο ξενοδοχείο επαρκές αναλώσιμο υλικό για την πρόληψη των λοιμώξεων όπως σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών, χαρτομάντηλα,απλές χειρουργικές μάσκες,γάντια μιας χρήσης,θερμόμετρα,σακούλες απορριμμάτων και υγρά καθαρισμού επιφανειών. Τέλος επισημαίνει πως “για τους σκοπούς δράσεων προστασίας της δημόσιας υγείας, η διεύθυνση του ξενοδοχείου οφείλει να τηρεί αρχείο των μελών προσωπικού και όλων των ατόμων που διέμειναν στο ξενοδοχείο -όνομα, εθνικότητα, ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail)-, ώστε να καθίσταται δυνατή η επικοινωνία με τις στενές επαφές τυχόν κρούσματος COVID-19, που ενδέχεται να ταυτοποιηθεί εκ των υστέρων.”

Το σίγουρο είναι ότι η επιδημία αυτή διαφοροποιείται πολύ από παλιότερες παρόμοιες μορφής κρίσης γιατί είναι κάτι καινούριο, δεν υπάρχει εμβολιασμός και ακόμα γίνεται “ιχνηλάτιση” αυτού από τους γιατρούς οπότε δε μπορούμε να προβλέψουμε και το εύρος που θα πάρει παγκοσμίως και πότε θα φανεί μία αρχή τέλους.

Αυτό που συστήνεται είναι πρώτα από όλα η ψυχραιμία αλλά και η σωστή ενημέρωση από τις επίσημες ιστοσελίδες των Υπουργείων Υγείας, του ΕΟΔΥ καθώς και του CDC .

Το άρθρο υπογράφει η ομάδα της Touristhings.gr

2 thoughts on “COVID-19: Παράγοντας Χ ζήτησης στον τουρισμό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *