Η αστάθεια της ζήτησης αποτελεί βασικό και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ξενοδοχειακών υπηρεσιών.
Το ξενοδοχειακό προϊόν διακρίνεται από πολύ μεγάλες διακυμάνσεις που μπορεί να οφείλεται τόσο σε άμεσα ποσοτικά όσο και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Στα ποσοτικά στοιχεία περιλαμβάνεται η τιμή. Γι’αυτό το λόγο μάλιστα δίνεται πλέον μέγιστη προτεραιότητα στο yield ή revenue management στα ξενοδοχεία. Ο ανταγωνισμός είναι,τόσο σε επίπεδο χώρας αλλά όσο και σε επίπεδο περιοχών,μεγάλος. Χρειάζεται να υπάρχει συνεχής κινητοποίηση του αντίστοιχου προσωπικού για να παρακολουθεί τον ανταγωνισμό και την πληρότητα και να διαμορφώνει αντίστοιχα τις τιμές των δωματίων.
Η εποχικότητα παίζει μεγάλο ρόλο επίσης.Τόσο για τα ξενοδοχεία που δουλεύουν όλο το χρόνο όσο και για τα resort υπάρχουν περίοδοι που η ζήτηση αυξάνεται.Στην Ελλάδα σίγουρα έχουμε αύξηση Ιούλιο και Αύγουστο καθολικά. Για τα ξενοδοχεία που δουλεύουν με συνεδριακό τουρισμό,μεγάλη μείωση της ζήτησης έχουν από Ιούνιο έως και Αύγουστο.
Στα ποιοτικά στοιχεία μπορούμε να αναφέρουμε το Brand Name που δρα άμεσα ανταγωνιστικά προς τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της ίδιας περιοχής. Τα brand name όπως είναι η Hilton,η Marriot,η Wyndham εφαρμόζουν παγκοσμίως ποιοτικά και λειτουργικά standars οπότε δίνει και μία “ασφάλεια” στους πελάτες για το επίπεδο παροχών σε σχέση με τη τιμή.
Ακόμη,συνεχόμενες κακές κριτικές πελατών στο tripadvisor ή στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του ξενοδοχείου παίζουν αρνητικό ρόλο στη ζήτηση του ξενοδοχείου.
Πλεόν όμως,με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε, πως γεγονότα που πλήττουν όλο τον κόσμο επηρεάζουν και τη ζήτηση όπως το παράδειγμα επιδημίας ή πανδημίας. Πολύ περισσότερο από κρίσεις όπως είναι ο πόλεμος ή οικονομική κρίση που έχουμε αντιμετώπισει παλιότερα χρόνια.
Το άρθρο υπογράφει η ομάδα της Touristhings.gr
*Για ερωτήσεις, σχόλια και προτάσεις επικοινωνήστε μαζί μας στο info@touristhings.gr!