fbpx
TourisThings.GR > Home Blog TourisThings > Οργάνωση & Διοίκηση > Κινούμαι στρατηγικά, σημαίνει…

Η στρατηγική σκέψη και ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι απαραίτητα, είτε “τρέχεις” μια επιχείρηση είτε διαχειρίζεσαι τη ζωή σου, είτε αποφασίζεις για τις δικές σου κινήσεις είτε για ολόκληρου τμήματος επιχείρησης ή της οικογένειάς σου.

Φυσικά είναι πιο βολικό να διαχειριζόμαστε προβλήματα και καταστάσεις τη στιγμή που εμφανίζονται, γιατί φαντάζει δύσκολο να κάτσουμε να σχεδιάσουμε μακροπρόθεσμα “τι θα γίνει αν…” και, γενικά, να αντιληφθούμε το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο θέλουμε να κινηθούμε επαγγελματικά ή προσωπικά. Όμως, είναι απολύτως απαραίτητο να σκεφτούμε και να πράξουμε στρατηγικά, αν θέλουμε να αδράξουμε ευκαιρίες που παρουσιάζονται, να προλάβουμε τυχόν προβλήματα και να ερμηνεύσουμε “σημάδια” που μας υποδεικνύουν πώς πρέπει να διαχειριστούμε πρόσωπα και καταστάσεις, ώστε να αποφύγουμε έναν “γκρεμό” ή να έρθουμε πιο κοντά σε μια μεγάλη επιτυχία.

Τι χαρακτηριστικά, λοιπόν, πρέπει να ενδυναμώσουμε, ώστε να κινηθούμε στρατηγικά και να έχουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη;

Προβλέπω – Προνοώ 

Η ικανότητα αυτή βοηθά ώστε να μην είσαι ευάλωτος σε ανταγωνιστές ή αντιπάλους και να δημιουργείς τις ευκαιρίες που αναζητάς για να αναπτυχθείς. Ξέφυγε από τα στενά όρια της επιχείρησης ή του προσωπικού σου χώρου και ερεύνησε τι υπάρχει “εκεί έξω”. Δημιούργησε νέες επαφές και μίλησε με περισσότερους ανθρώπους. Πληροφορίες που θα πάρεις θα σου χρειαστούν, γιατί πολλές φορές οι εμπειρίες των άλλων είναι χρήσιμες στη διαχείριση μιας άγνωστης κατάστασης. Επίσης, η συλλογή πληροφοριών και η έρευνα σε βοηθά να “χαρτογραφήσεις” πιο αποτελεσματικά την περιοχή της δράσης σου και να ενεργήσεις κατάλληλα.

Σκέφτομαι κριτικά 

Αναρωτιέμαι, διερευνώ, προκαλώ συζήτηση, αμφιβάλλω και αμφισβητώ. Είναι επικίνδυνο να αφομοιώνεις πληροφορίες χωρίς να έχεις βεβαιωθεί πρώτα, αφενός για την αντικειμενικότητα και την εγκυρότητά τους και, αφετέρου, για την πρακτική τους χρησιμότητα. Για να αποκτήσεις, λοιπόν, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, κατά καιρούς αμφισβήτησε τρέχουσες αντιλήψεις και πεποιθήσεις, ακόμα και αν είναι οι δικές σου, και αναζήτησε εκ νέου την αλήθεια τους, διασταυρώνοντας πληροφορίες. Όσον αφορά σε προβλήματα που αντιμετωπίζεις, μην εστιάσεις μόνο στην επίλυσή τους, αλλά, κυρίως, στην πηγή τους, ώστε να τα αντιμετωπίσεις ριζικά. Τέλος, διάκρινε αν τα κίνητρα που ορίζουν συμπεριφορές είναι αγνά ή χαρακτηρίζονται από υποκρισία και χειριστική συμπεριφορά.

Ερμηνεύω 

Αρκετά σχετική αυτή η ικανότητα με την κριτική σκέψη, αφού απαιτεί να αναλύσεις την κατάσταση και να διασταυρώσεις πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, προκειμένου να ερμηνεύσεις ουσιαστικά τα κομμάτια που δημιουργούν το παζλ. Κάτι που βοηθά εδώ είναι η συνεργασία με άλλους ανοιχτόμυαλους ανθρώπους με συζήτηση μαζί τους, καθώς και η ταυτόχρονη δοκιμασία πολλαπλών υποθέσεων.

Αποφασίζω 

Πολλές φορές παραλύουμε μπροστά στην επιλογή της σωστής λύσης ή στην ανάλυση διλημμάτων ώστε να πάρουμε τη σωστή απόφαση. Κάτι που βοηθά πολύ στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων είναι να έχουμε ταχύτητα, αλλά και ευελιξία, σκέψης, όπως και να αποφεύγουμε την τελειομανία. Η απόφασή μας δε χρειάζεται να είναι ούτε η τέλεια ούτε η ιδανική. Κάτι τέτοιο έρχεται με τα χρόνια, ως καλή εμπειρία. Είναι φυσικό και αναπόφευκτο να κάνουμε λάθη, όμως η αδυναμία να αποφασίσουμε εγκαίρως μπορεί να μας στοιχίσει χειρότερα από ένα λάθος. Γι’ αυτό, λοιπόν, υιοθετούμε μια στάση και τη στηρίζουμε, αφού προηγουμένως έχουμε προσπαθήσει να φτάσουμε στην ουσία του θέματος και να έχουμε αφομοιώσει δημιουργικά τις αντίθετες απόψεις. 

Εξισορροπώ 

Το να συμφωνούν όλοι για κάτι είναι εξαιρετικά σπάνιο. Ένας ηγέτης που σκέφτεται και λειτουργεί στρατηγικά πρέπει να καλλιεργεί τον ανοικτό διάλογο, να οικοδομεί εμπιστοσύνη και να εξασφαλίζει την ισορροπία, ειδικά όταν υπάρχουν έντονες διαφωνίες. Γι’ αυτό, λοιπόν, χρειάζεται ενσυναίσθηση, ώστε να κατανοείς τα κίνητρα και τις προσδοκίες των άλλων, να διευκολύνεις την έκφραση και την επικοινωνία, ειδικά όταν εκφράζονται δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά και να δημιουργείς την απαραίτητη ασφάλεια και υποστήριξη για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι. 

Μαθαίνω 

Θεωρούμε ότι με την επιτυχή προσπάθεια μαθαίνουμε, αλλά η αποτυχία πιθανόν να μας προσφέρει πιο αποτελεσματική μάθηση. Και τα δύο είναι θεμιτά – και η επιτυχία και η αποτυχία -, εφόσον μας προσφέρουν νέες πληροφορίες για το πώς θα κινηθούμε και άμεση ανατροφοδότηση για τις κινήσεις που έχουμε κάνει και πώς μπορούμε να τις ενισχύσουμε ή να τις διορθώσουμε για να πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Έχω όλα αυτά που χρειάζονται; 

Κανείς δε γεννιέται με τις παραπάνω ικανότητες. Μπορεί, όμως, με υπομονή και μεθοδικότητα, να τις βελτιώνει εφ όρου ζωής και να τις εξασκεί προς όφελός του, αποφέροντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη σκεπτόμενος στρατηγικά.

Άρθρο από το MI@Work και την Ελένη Γαρυφαλάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *