fbpx
TourisThings.GR > Home Blog TourisThings > Απόψεις > Νέα εποχή για τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία;

Στις 18.00 εχθές ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έβγαλε διάγγελμα και ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν 1 Ιουνίου. Αυτό το άκουσαν όλοι. Έπειτα, οι υφυπουργοί ανακοίνωσαν αναλυτικά το σχέδιο άρσης των μέτρων και αν παρατηρήσουμε προσεκτικά κανείς δεν ανέφερε ακριβή ημερομηνία τόσο για τα καταλύμματα δωδεκάμηνης λειτουργίας όσο και για τα καταλύμματα που δουλεύουν εποχιακά. Βέβαια, όλοι μείναμε στη -μάλλον- αισιόδοξη ανακοίνωση ότι ανοίγουν 1 Ιουνίου όλα και το διαδίκτυο γέμισε με αντίστοιχους τίτλους “αισιοδοξίας”.

Αυτό που προβληματίζει όμως είναι υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν και είναι ικανά τα καταλύμματα γενικά να ανοίξουν τις πόρτες τους.

Πρώτα από όλα, για να υπάρξει εσωτερικός τουρισμός θα πρέπει να υπάρχει τονωμένη οικονομία. Αυτό φαίνεται δύσκολο δεδομένου ότι είμαστε κοντά δύο μήνες σε κατάσταση “lockdown” και μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού ζει με επιδότηση από το κράτος ενώ ταυτόχρονα “τρέχουν” πάγια έξοδα ή συσσωρεύονται μελλοντικά. Επιπλέον κανείς δεν εγγυάται ότι σε περίπτωση που ταξιδέψουν τελικά, οι Έλληνες θα επιλέξουν καταλύμματα για τις διακοπές του και όχι συγγενικά ή φιλικά σπίτια, ακόμη και άλλου τύπου διαμονή.

Φωτογραφία από το kathimerini.gr

Επιπλέον αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί για να είμαστε “αισιόδοξοι” είναι το “τι μέλει γενέσθαι” με τις αερομεταφορές. Με τι προϋποθέσεις πρέπει να ταξιδεύουν τα αεροπλάνα αλλά και ποιοι είναι οι γενικότεροι κανόνες αεροδρομίων όπου είναι τόπος συνάθροισης πολλών ατόμων ταυτόχρονα. Πρόκειται ίσως για τον πιο καθοριστικό παράγοντα που επηρεάζει αυτή τη στιγμή τη δυνητική πληρότητα των ξενοδοχείων, τόσο δωδεκάμηνης λειτουργίας όσο και εποχιακών. Ακόμη, τα σύνορα μεταξύ χωρών πότε θα αποφασιστεί ότι ανοίγουν με ασφάλεια;

Ίσως θα πρέπει να μας προβληματίσει ακόμη το πως θα αντιμετωπίσει το άνοιγμα του τουρισμού η κοινωνία. Πολλοί ξενοδόχοι είχαν αντιμετωπίσει μία ιδιόμορφη κατάσταση όσο είχαν μείνει ανοιχτά τα ξενοδοχεία πριν την αναγκαστική αναστολή. Οι εργαζόμενοι ήταν αρκετά συγκρατημένοι και ίσως τρομαγμένοι όσον αφορά την άφιξη και την διαμονή πελατών από άλλες χώρες, ιδιαίτερα Ιταλία εκείνη την περίοδο, φοβούμενοι την υγεία τους. Χρειάζεται να λάβουμε υπόψιν όμως και την τοπική γνώμη σχετικά με τον τουρισμό σε μικρότερα νησιά και κοινωνίες αφού, με τα έως τώρα δεδομένα, φαίνεται πως με ένα κρούσμα ολόκληρα νησιά μπαίνουν σε καραντίνα και ο φόβος διασποράς και νοσηρότητας είναι τρομακτικός.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι να αποσαφηνιστεί με ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Ήδη πολλές αλυσίδες όπως είναι η Four Seasons και η Hilton έχουν ανακοινώσει μεμονωμένα ορισμένες πρακτικές που ακολουθούν. Παρόλα αυτά χρειάζεται μάλλον να αποσαφηνιστεί σε κεντρικό επίπεδο, ίσως και παγκόσμιο ή πανευρωπαϊκό, ο τρόπος λειτουργίας των ξενοδοχείων και ο τρόπος παροχής υπηρεσιών αλλά και καθαριότητας. Οι κεντρικές αποφάσεις κρίνονται απαραίτητες γιατί τα ξενοδοχεία πρέπει να παραμείνουν χώροι φιλοξενίας και όχι να μετατραπούν σε νοσοκομεία. Το τελευταίο, πιθανά, είναι το σημαντικότερο όλων των υπολοίπων δράσεων που αφορά τον τομέα του τουρισμού γιατί όπως δείχνει το κοντινό παρελθόν , τα ξενοδοχεία μπορουν να γίνουν η αφορμή για διασπορά ευρέως και να αρχίσει εκ νέου ένας κύκλος “lockdown” σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και άσχημων προστριβών μεταξύ χωρών και ανθρώπων.

Το άρθρο υπογράφει η ομάδα της TourisThings.gr

2 thoughts on “Νέα εποχή για τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *