fbpx
TourisThings.GR > Home Blog TourisThings > Τουρισμός & Ανάπτυξη > Γιατί είναι σημαντικός ο οικοτουρισμός;

Ο οικοτουρισμός ορίζεται ως ένα υπεύθυνο ταξίδι σε περιοχές στη φύση που προστατεύουν το περιβάλλον, διατηρεί την ευημερία των κατοίκων της περιοχής καθώς και περιλαμβάνει την εκπαίδευση προσωπικού και ταξιδιωτών σχετικά.

Οι οικοτουρισμός αφορά την ένωση της διατήρησης, των κοινοτήτων και των βιώσιμων ταξιδιών. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εφαρμόζουν, συμμετέχουν και εμπορεύονται δραστηριότητες οικοτουρισμού πρέπει να υιοθετήσουν τις ακόλουθες αρχές οικοτουρισμού:

  1. Ελαχιστοποιήστε τις σωματικές, κοινωνικές, συμπεριφορικές και ψυχολογικές επιπτώσεις
  2. Δημιουργήστε περιβαλλοντική και πολιτιστική ευαισθητοποίηση και σεβασμό
  3. Παρέχετε θετικές εμπειρίες τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους οικοδεσπότες
  4. Παρέχετε άμεσα οικονομικά οφέλη για τη διατήρηση και βιωσιμότητα του περιβάλλοντος
  5. Δημιουργήστε οικονομικά οφέλη τόσο για τους ντόπιους όσο και για τον ιδιωτικό τομέα
  6. Προσφέρετε αξέχαστες ερμηνευτικές εμπειρίες στους επισκέπτες που συμβάλλουν στην ευαισθησία στα πολιτικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κλίματα των χωρών υποδοχής
  7. Σχεδιασμός, κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων χαμηλού περιβαλλοντικού αντίκτυπου
  8. Αναγνωρίστε τα δικαιώματα και τις πνευματικές πεποιθήσεις των αυτόχθονων ανθρώπων στην κοινότητά σας και συνεργαστείτε μαζί τους για να δημιουργήσετε ενδυνάμωση

Πηγή: ecotourism.org

Γιατί να επενδύσω στον οικοτουρισμό;

Πρώτον, βοηθά στην προστασία φυσικών οικοτόπων και παρθένων περιβαλλόντων. Ο οικοτουρισμός επιτρέπει σε χώρες και κοινότητες να οικοδομήσουν τις οικονομίες τους χωρίς να βλάψουν το περιβάλλον, πράγμα που σημαίνει ότι η τοπική άγρια ​​φύση μπορεί να ευδοκιμήσει και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ανέγγιχτους προορισμούς.Τα καταλύματα που βρίσκονται σε αυτή τη κατεύθυνση και καλύπτουν τα κριτήρια συνήθως είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ακολουθεί πολιτικές όπως διαχείρισης αποβλήτων, ανακύκλωσης, χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης.

Δεύτερον, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο οικοτουρισμός παρέχει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη για τις χώρες. Μέρη όπως το Εκουαδόρ, το Νεπάλ, η Μαδαγασκάρη και η Κόστα Ρίκα βασίζονται στους τουρίστες για να οικοδομήσουν τις οικονομίες τους. Τακτικά ταξίδια και τουρισμός συνήθως επιστρέφουν μόνο περίπου το 20% των εσόδων στις τοπικές κοινότητες, ενώ ο οικοτουρισμός μπορεί να επιστρέψει έως και 95%.

Τρίτον, ο οικοτουρισμός όχι μόνο δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους ντόπιους, αλλά προάγει και διατηρεί τις παραδοσιακές πρακτικές. Τοπικά καλλιεργημένα τρόφιμα και χειροποίητα προϊόντα δημιουργεί μια άμεση οικονομική και πολιτιστική σύνδεση μεταξύ του τουρίστα και του πολίτη. Ο οικοτουρισμός προωθεί αυτές τις πολιτιστικές παραδόσεις αντί να μεταβάλλει τα εγγενή έθιμα για να ταιριάζει σε συγκεκριμένους διεθνείς κανόνες. Μερικοί θεωρούν τον οικοτουρισμό ως μέσο για τον τερματισμό της πολιτιστικής άγνοιας, των στερεοτύπων και του φόβου στον κόσμο μέσω της ικανότητάς του να εκπαιδεύει τους ταξιδιώτες.

Τέταρτον, όταν οι άνθρωποι ξοδεύουν χρήματα για τον οικοτουρισμό, μερικά από αυτά προορίζονται για προσπάθειες διατήρησης, όπως η αναδάσωση και τα έργα απειλούμενων πληθυσμών. Ουσιαστικά, όσο περισσότερα χρήματα δαπανώνται για τον οικοτουρισμό, τόσο πιο εύκολο θα είναι η χρηματοδότηση έργων διατήρησης. Ακόμη, σε μια παγκόσμια οικονομία όπου πολλές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται φυσικούς πόρους για προσωπικό κέρδος, ο οικοτουρισμός εισάγει την ιδέα της διαχείρισης φυσικών πόρων. Αντί να εξαντλήσει τους πόρους για να καλύψει μια υψηλή ζήτηση, ο οικοτουρισμός προτείνει την προσαρμογή μιας συνειδητής νοοτροπίας για την εξαγωγή φυσικών πόρων με τον πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο.

Πηγή: worldtrips.com/ecotourism.org

2 thoughts on “Γιατί είναι σημαντικός ο οικοτουρισμός;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *