fbpx
TourisThings.GR > Home Blog TourisThings > Τουρισμός & Ανάπτυξη > Τι είναι ο τουρισμός Ευεξίας;

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ευεξίας* ο τουρισμός ευεξίας (wellness tourism) αφορά τα ταξίδια που επιδιώκουν τη διατήρηση ή ενίσχυση της προσωπικής ευεξίας κάποιου. Ο τουρισμός ευεξίας διαφέρει από τον ιατρικό τουρισμό και δε θα πρέπει να συγχέονται τα δύο είδη τουρισμού. Ο ιατρικός τουρισμός δρα παρεμβατικά, όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας και θέλουμε να υπάρξει κάποιου είδους ίαση. Ο τουρισμός ευεξίας από την άλλη μεριά δρα προληπτικά.

Κατά τον ιατρικό τουρισμό, ο σκοπός του ταξιδιού είναι να λάβουμε κάποια θεραπεία για διεγνωσμένη ασθένεια. Συνήθως το κίνητρο του ταξιδιού είναι η παροχή μίας καλύτερης φροντίδας, ή εξειδικευμένης που δεν παρέχεται στον τόπο μόνιμης κατοικίας ή εντός του σπιτιού. Επίσης, οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται για να υπάρξει μερική ή ολική ίαση, να γίνει λήψει της καταλληλότερης θεραπείας ή για αξιολόγηση από εξειδικευμένο ιατρό.

Ο τουρισμός ευεξίας υπάρχει για να προλάβει ακριβώς αυτή τη διαδικασία γι’αυτό και απευθύνεται σε ένα συντριπτικά μεγαλύτερο κοινό. Ο τουρισμός ευεξίας είναι τουρισμός αναψυχής και ουσιαστικά πραγματοποιείται για για να ενισχύσει την καλή υγεία και την ευεξία. Το κίνητρο για να κάνει ένα άτομο αυτό του τύπου τουρισμό είναι η θέληση για την καλή υγεία, την πρόληψη και ουσιαστικά να κατευνάσει τον πολύπλοκο και στρεσογόνο τρόπο ζωής που βιώνουμε τις τελευταίες δεκαετίες. Κατά κύριο λόγο οι δραστηριότητες που έχουν πρωταρχικό ρόλο και διαμορφώνουν το είδος είναι για πρόληψη, εθελοντικές και μη παρεμβατικές ή ιατρικές στη φύση.

Με τόση αδιαθεσία που ενσωματώνεται στα σημερινά ταξίδια, ο τουρισμός ευεξίας φέρνει την υπόσχεση να καταπολεμήσει αυτές τις αρνητικές ιδιότητες και να μετατρέψει το ταξίδι σε μια ευκαιρία να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε την ολιστική μας υγεία.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο τουρισμός ευεξίας απευθύνεται στην “ελίτ”, πως αφορά πλούσιους ανθρώπους οι οποίοι έχουν την νοοτρόπια να πηγαίνουν σε spa και να ασχολούνται γενικότερα με τον καλλωπισμό τους και την καλή τους υγεία. Είναι μία σκέψη προκατειλημμένη και λανθασμένη αφού μας κρατάει πίσω έτσι ώστε να αναπτύξουμε τελικά ένα πολύ μεγάλο πελατολόγιο ανά τον κόσμο. Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ευεξίας διακρίνει δύο τύπους πελατών- ταξιδιωτών:

 • “Πρώτης τάξης” ταξιδιώτης ευεξίας: Το ταξίδι ή η επιλογή προορισμού βασίζεται κυρίως στην ευεξία.
 • “Δεύτερης τάξης” ταξιδιώτης ευεξίας: Επιδιώκει να διατηρήσει την ευεξία του ενώ ταξιδεύει ή που συμμετέχει σε εμπειρίες ευεξίας ενώ πραγματοποιεί οποιοδήποτε ταξίδι για αναψυχή ή για επαγγελματικούς λόγους.

Είναι σημαντικό ότι και οι δύο τύποι ταξιδιών μπορούν να γίνουν από το ίδιο άτομο σε διαφορετικά ταξίδια και αυτά τα δύο είδη ταξιδιών ευεξίας ενισχύουν το ένα το άλλο. Με την πάροδο του χρόνου, ορισμένοι ταξιδιώτες “δεύτερης τάξης” θα αποφασίσουν να κάνουν ένα πρώτο ταξίδι ευεξίας, καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον και η εμπειρία τους με την ευεξία. Για παράδειγμα, ένα άτομο που επισκέπτεται μια ιαματική πηγή κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής διακοπής (“δεύτερη τάξη”) μπορεί αργότερα να παρακινηθεί να προγραμματίσει μια απόδραση το Σαββατοκύριακο σε ένα θέρετρο με ιαματικές πηγές (“πρώτη τάξη”).

Κάθε προορισμός έχει και κάτι διαφορετικό να προσφέρει. Κάθε προορισμός έχει τις δικές του ξεχωριστές εμπειρίες σε σχέση με την ευεξία, που συνδέεται με την τοπική κουλτούρα, τα φυσικά αγαθά, τα τρόφιμα κ.λπ. Οι πιο απαιτητικοί και εξελιγμένοι ταξιδιώτες ευεξίας – ειδικά οι millenials – ενδιαφέρονται για αυτό που προσφέρει ο προορισμός που είναι διαφορετικός από κάπου αλλού. Επειδή κάθε προορισμός είναι διαφορετικός, υπάρχει πάντα κάτι μοναδικό για να προσφέρει στους ταξιδιώτες ευεξίας.

Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να γίνει ένας προορισμός ευεξίας αφού συγκεντρώνει πολλά χαρακτηριστικά προσέλκυσης αλλά και τα ξενοδόχεια έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν ένα ανάλογο πελατολόγιο που θα αυξήσει όχι μόνο τη φήμη αλλά και τα έσοδα του καταλύματος. Ο συγκεκριμένος τύπος τουρισμού μπορεί να προσφέρει όχι μόνο ένα ανανεωμένο πελατολόγιο που διαφοροποιεί το κατάλυμα και δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα αλλά ταυτόχρονα τεράστιες δυνατότητες αύξησης εσόδων.

*Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ευεξίας είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αποστολή την ενίσχυση της ευεξίας παγκοσμίως, εκπαιδεύοντας το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σχετικά με την προληπτική υγεία και ευεξία.

Πηγή πληροφοριών: globalwellnessinstitute.org

4 thoughts on “Τι είναι ο τουρισμός Ευεξίας;

 1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
  ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΥΕΞΙΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥΣ.

  1. Καλημέρα σας και ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο σας. Δυστυχώς δεν είμαστε αρμόδιοι να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά σας. Πιθανά σχετικές πληροφορίες θα μπορούσατε να βρείτε σε διαδικτυακούς καταλόγους όπως είναι το Greek Travel Pages ή σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο που θα μπορούσε να σας δώσει και τις αντίστοιχες τιμές ανάλογα με το ξενοδοχείο και την περιοχή που ενδιαφέρεστε.
   Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

   Με εκτίμηση,
   Η ομάδα της Touristhings.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *