Το μαγειρείο ή κουζίνα είναι ένα από τα κυριότερα υπό-τμήματα, του Food and Beverage τμήματος, αλλά και της ξενοδοχειακής μονάδας. Τα ξενοδοχεία, ανάλογα με το μέγεθός τους, μπορούν να διαθέτουν μία ή περισσότερες κουζίνες-μαγειρεία.
Ο σωστός σχεδιασμός της διάρθρωσης των εγκαταστάσεων της κουζίνας πρέπει να διασφαλίζει κάποιες συγκεκριμένες παραμέτρους έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργικότητα και η ταχύτητα των εργασιών.
Λειτουργικότητα χώρου κουζίνας ξενοδοχείου
Χρειάζεται να δίνεται η ευκαιρία στους εργαζόμενους να διανύουν τις μικρότερες δυνατές αποστάσεις από το ένα τμήμα στο άλλο αλλά και με τις αποθήκες προμηθειών. Ακόμη πρέπει να χρησιμοποιούν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εργασίας τους χωρίς όμως να εμποδίζουν τους συναδέλφους τους.
Αυτάρκεια έργου
Ο chef πρέπει να δουλεύει με άνεση στο χώρου του, ο οποίος πρέπει να είναι λειτουργικός. Οι εργαζόμενοι στο μαγειρείο δεν πρέπει να εμποδίζουν ο ένας τον άλλον κατά την ενασχόλησή τους, αλλά να μπορούν να συνεργαζόνται αποδοτικά. Κάθε τμήμα του μαγειρείου πρέπει να διαθέτει τον δικό του εξοπλισμό.
Κινητικότητα στο χώρο της κουζίνας
Η μετακίνηση των εργαζομένων στο μαγειρείο πρέπει να είναι ασφαλής. Η χωροταξία του μαγειρείου πρέπει να είναι ρυθμισμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση πρώτων υλών και εργαζομένων.
Υγιεινή και ασφάλεια – σχετικά πρωτόκολλα λειτουργικότητας
Πρέπει να προβλεφθεί επαρκής φωτισμός, εξαερισμός και διευκόλυνση στην καθαριότητα και στην χρήση των μηχανών του μαγειρείου. Ως προς αυτό όμως, οργανωμένες εταιρείες παροχής πιστοποιήσεων, αναγνωρισμένων από το κράτος, παρέχουν τα αντίστοιχα ISO.
Είναι συγκεκριμένα πρωτόκολλα δομής, διαδικασιών και τρόπου λειτουργίας που ουσιαστικά διασφαλίζουν την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών αλλά είναι και ένα απαραίτητο εργαλείο λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης.
Το άρθρο υπογράφει η ομάδα της Touristhings.gr
*Για ερωτήσεις, σχόλια και προτάσεις επικοινωνήστε μαζί μας στο info@touristhings.gr!