Το παρακάτω άρθρο είναι μετάφραση του άρθρου της Dr. Marla G. (Industrial & Organizational Psychologist / Workplace Strategist) με τίτλο “Why Positivity is So Essential in the Workplace”. Την προσαρμογή του όρου HERO στα ελληνικά έκανε η Ελένη Γαρυφαλάκη, ενώ τη μετάφραση του άρθρου έκανε ο Πέτρος Κολιαβασίλης.
Οι περισσότεροι από μας είμαστε εξοικειωμένοι με τους όρους “οικονομικό κεφάλαιο” ή “ανθρώπινο κεφάλαιο”, αλλά έχουμε σκεφτεί ποτέ την έννοια “ψυχολογικό κεφάλαιο” και πώς αυτό μπορεί να σχετίζεται με την εργασιακή μας ζωή;

Ερευνητές που μελετούν την εφαρμογή της Θετικής Ψυχολογίας (Positive Psychology) στο χώρο εργασίας έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με αυτή την ιδέα, καθώς αρκετές ενδείξεις αποδεικνύουν ότι η θετική σκέψη δε βελτιώνει μονάχα τη στάση μας απέναντι στην εργασία, αλλά και τα αποτελέσματά της. Πράγματι, το “ψυχολογικό κεφάλαιο” για το οποίο θα μιλήσουμε στη συνέχεια, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην εργασία και στην καριέρα μας.
Σε σχετικά άρθρα, έχει ήδη γίνει αναφορά στο πώς η θετική ψυχολογία μπορεί να βοηθήσει να πετύχουμε καλύτερα επίπεδα ικανοποίησης στο χώρο εργασίας. Γενικά, το κίνημα αυτό δίνει έμφαση στο να αναγνωρίζουμε τι είναι το “σωστό” στην εργασιακή μας ζωή, όπως για παράδειγμα συμβουλεύει να επενδύουμε στα θετικά σημεία (να δίνουμε σημασία στις δυνάμεις μας, να γιορτάζουμε μικρές επιτυχίες, να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη). Κεντρική θέση σ’ αυτή τη θεωρία έχει ο μηχανισμός με τον οποίο χτίζουμε τα “ψυχικά αποθέματά” μας και πώς αξιοποιούμε αυτή τη συσσωρευμένη ενέργεια για να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες που συναντούμε καθημερινά στη δουλειά μας.
Ως προέκταση των παραπάνω θεωριών, οι ερευνητές έχουν αναγνωρίσει την έννοια που ονόμασαν ως “Ψυχολογικό Κεφάλαιο” (Psychological Capital ή PsyCap για ευκολία και συντομία). Το Ψυχολογικό Κεφάλαιο απαρτίζεται από έναν αριθμό ψυχικών αποθεμάτων που συνδέουμε με τις εργασιακές εμπειρίες που έχουμε συλλέξει ως τώρα. Τα αποθέματα αυτά τα χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις καθημερινά στο χώρο εργασίας. Τα ψυχικά αποθέματα αναφέρονται στη βιβλιογραφία ως HERO, δηλαδή Hope, Efficacy, Resilience και Optimism. Στα ελληνικά εμείς προσαρμόσαμε αυτό τον όρο ως ΙΔΕΑ, δηλαδή:
Ικανότητα (Efficacy):
Η πίστη που έχει κάποιος προσπαθώντας να επηρεάσει το αποτέλεσμα, την έκβαση της εργασίας.
Διαλλακτικότητα (Resilience):
Η δύναμη και η ευελιξία να ξαναπροσπαθήσει κάποιος μετά από μια αποτυχία ή/και παρά τις αντιξοότητες.
Ελπίδα (Hope):
Η πίστη στην επιμονή να καταφέρουμε τους στόχους και να αναζητήσουμε δρόμους και τρόπους για να τους πετύχουμε.
Αισιοδοξία (Optimism):
Μια γενικά θετική στάση απέναντι στην εργασία και στις δυνατότητες επιτυχίας που έχουμε.

Μελέτες έχουν αποδείξει μια ξεκάθαρα θετική σχέση μεταξύ του PsyCap (Ψυχολογικού Κεφαλαίου) και πολυάριθμα επιθυμητά εργασιακά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων της ικανοποίησης από τη δουλειά, οργανωτική δέσμευση και ψυχική ευεξία. Επιπλέον, το PsyCap έχει αποδειχτεί ότι συνδυάζεται αρνητικά με αρνητικές συμπεριφορές, όπως κυνισμός, άγχος και ένταση.
Το PsyCap εμφανίζεται πολλά υποσχόμενο σαν ποιοτικό χαρακτηριστικό και ανοιχτό στην αλλαγή. Έρχεται σε αντίθεση προς χαρακτηριστικά που κυριαρχούσαν πολύ καιρό στο χώρο της εργασίας, όπως για παράδειγμα τα “Top 5” χαρακτηριστικά προσωπικότητας (εξωστρέφεια, αποδοχή, επίγνωση, υπερκινητικότητα και ειλικρίνεια). Ως αποτέλεσμα, το PsyCap έχει αναπτυχθεί και ενισχυθεί. Ασφαλώς, αυτό έχει σημαντικές συνέπειες στα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που είναι καλό να αναπτύσσουμε στο χώρο εργασίας, όπως η ποιότητα της απόδοσης και της ανατροφοδότησης, η κατανομή των ρόλων και το είδος ηγεσίας που εφαρμόζεται.
Από Ελένη Γαρυφαλάκη και MIatWork για την Touristhings.gr
*Για ερωτήσεις, σχόλια και προτάσεις επικοινωνήστε μαζί μας στο info@touristhings.gr!