Η ταξιδιωτική βιομηχανία τείνει να βλέπει τα προϊόντα της ως “must-have” για τους καταναλωτές. Αυτή η νοοτροπία οδήγησε τον κλάδο να υστερεί σε σχέση με άλλες μεγάλες βιομηχανίες όπως της ψυχαγωγίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου όσον αφορά τη δημιουργία διαρκών σχέσεων με τους καταναλωτές που δίνουν πλέον ψηφιακή προτεραιότητα.
Ο τουρισμός και τα ταξίδια ανταγωνίζονται, τόσο ως καταναλωτικό αγαθό όσο και ως προϊόν ψυχαγωγίας, με υπηρεσίες όπως το Netflix, το Amazon Prime και το Facebook. Τα ταξίδια, η φιλοξενία και οι εμπειρίες αντιπροσωπεύουν το αντίδοτο στην ψηφιακή αδιαθεσία που αισθάνεται κάποιος σε έναν κόσμο όπου οι καταναλωτές είναι γεμάτοι από διαδικτυακές αγορές και επιλογές διασκέδασης.
Ωστόσο, υπάρχει λύση στην “ταξιδιωτική” πρόκληση που δημιουργείται, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται καθημερινή, άμεση δέσμευση σε ψηφιακές πλατφόρμες που οδηγεί σε αγορές στην πραγματική ζωή. Τα μοντέλα συνδρομής και οι loyalty καμπάνιες θα κυκλοφορήσουν την επόμενη δεκαετία, όχι ακριβώς όπως νομίζετε. Ένα πρόγραμμα πόντων δεν είναι αρκετό για να δημιουργήσει αφοσίωση. Το ταξίδι εξελίσσεται για να συμπεριλάβει ένα μοντέλο συμμετοχής που αγγίζει διάφορες πτυχές της ζωής του ταξιδιώτη πέρα από το ταξίδι.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΩΣ ΤΩΡΑ
Οι ταξιδιωτικές εταιρείες είναι ειδικοί στο να φέρουν κάποιον από τη μια πόλη στην άλλη, δίνοντάς τους ένα μέρος για ύπνο και δείχνοντάς τους πράγματα να κάνουν. Ωστόσο, οι περισσότεροι καταναλωτές ταξιδεύουν μόνο λίγες μέρες μέσα στο έτος. Το ερώτημα είναι αν μπορούν οι ταξιδιωτικές εταιρείες να βελτιώσουν την παροχή προϊόντων που θα χρειάζονται οι πελάτες περισσότερες από δύο φορές το χρόνο!
Τα έξυπνα brands κοιτάζουν πέρα από την προσφορά πόντων σε αντάλλαγμα μια αγορά ως μοντέλο για την οικοδόμηση πιστότητας (loyalty). Η συνεπής αλληλεπίδραση είναι το νέο μοντέλο “πίστης’ πελατών, καθώς πλέον το κοινό είναι πιο ευαίσθητο στις τιμές από ό, τι η επίδραση του brand και γι’αυτό υπάρχει σχετική ισοτιμία μεταξύ ανταγωνιστών σε πολύ ενοποιημένους τομείς.
Τα brands -μεγάλης και μικρής απήχησης- πειραματίζονται με ένα πρώιμο στάδιο συνδρομητικών προϊόντων. Η Delta Air Lines προσφέρει τώρα προνόμια επιβίβασης με σταθερή χρέωση κάθε χρόνο, για παράδειγμα, και μεγάλες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων έχουν πειραματιστεί με μια ποικιλία συνδρομών.
Φανταστείτε πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένα προϊόν συνδρομής ταξιδιού εάν βάζει πραγματικά τον πελάτη πρώτο, συνδέοντας τις “τελείες” μεταξύ των διαφορετικών ταξιδιωτικών προϊόντων σε οποιονδήποτε συγκεκριμένο προορισμό.
Ενώ μια εταιρεία όπως η Inspirato, η οποία προσφέρει εμπειρίες σε πολυτελή ξενοδοχεία για ένα μήνα με ένα τεράστιο μηνιαίο κόστος, μπορεί να είναι μια επιτυχημένη επιχείρηση, δεν είναι όμως κάτι που ο μέσος καταναλωτής χρειάζεται. Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν επίσης περάσει από απεριόριστες τακτικές με την πάροδο των ετών με ανεπιτυχές αποτέλεσμα, την περιφρόνηση των έξυπνων ανθρώπων που αγόρασαν νωρίς και απολάμβαναν απεριόριστα ταξίδια σε όλο τον κόσμο.
Είναι απίθανο ένα προϊόν συνδρομής για ταξίδια να περιστρέφεται γύρω από ένα μηνιαίο τέλος που παρέχει πρόσβαση σε απεριόριστα ξενοδοχεία, πτήσεις ή εμπειρίες. Η βιομηχανία είναι πολύ κατακερματισμένη και οι καταναλωτές ταξιδεύουν πολύ σπάνια για να χτίσουν κάποια “πίστη”-συνέπεια.
Σκεφτείτε το επιχειρηματικό “στοίχημα” εάν οι ταξιδιωτικές εταιρείες επωφεληθούν από τις πολλές υπηρεσίες και προϊόντα που προσφέρουν εκτός του παραδοσιακού ταξιδιού και τη δημιουργία συνεργασιών με τοπικούς παρόχους για υπηρεσίες και προϊόντα που δεν προσφέρουν. Μια μηνιαία συνδρομή ή μια συνδρομή μέλους θα υπερέβαινε κατά πολύ την αξία και την ευκολία που απολαμβάνουν τα μέλη.
Οι καταναλωτές θέλουν πρόσβαση σε όλα τα είδη πραγμάτων: ξενοδοχειακές υπηρεσίες από διάφορα brands και concepts, κρατήσεις εστιατορίων, τοπικές εμπειρίες και γνωριμία με τα ήθη και τα έθιμα προορισμού, αξιόπιστες χερσαίες μεταφορές και συναρπαστικό ψηφιακό περιεχόμενο – όπου κι αν βρίσκονται ή ό, τι θέλουν να κάνουν.
Η λήψη των κρατήσεων τους όταν είναι ώρα να ταξιδέψουν θα πρέπει να είναι ένα μόνο στοιχείο της συνολικής προσφοράς. Γιατί οι ταξιδιωτικές εταιρείες δεν μπορούν να αλλάξουν για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες των καταναλωτών; Το αναπόφευκτο λεγόμενο Amazon of Travel θα είναι μια πλατφόρμα υπηρεσιών και ανακάλυψης και όχι μια εταιρεία που θα προσφέρει συναρπαστικά προϊόντα σε κάθε κομμάτι της κατακερματισμένης παγκόσμιας ταξιδιωτικής αγοράς.
ΤΟ LIFESTYLE ΩΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Η συνεχιζόμενη συζήτηση μεταξύ πρόσβασης και ιδιοκτησίας για τους καταναλωτές ταξιδιών δεν έχει συζητηθεί πολύ. Δεδομένου ότι τα στοιχεία ενός ταξιδιού είναι αλλοιώσιμα, οι ταξιδιωτικές εταιρείες συχνά προτρέχουν είτε να κάνουν έκπτωση για να γεμίσουν θέσεις και δωμάτια είτε να αφαιρέσουν στοιχεία μιας αγοράς και να τα πουλήσουν πίσω στους καταναλωτές με προνομιακή τιμή. Έμφαση δίνεται στη διαχείριση εσόδων, βελτιώνοντας την εμπειρία των ταξιδιωτών ή τα στοιχεία συνόλου του ταξιδιού μαζί με συνεπή τρόπο.
Οι ταξιδιωτικές εταιρείες, εξαιρουμένου του TripAdvisor, ίσως, δεν έχουν ακόμη σπάσει τον κώδικα της οικοδόμησης μιας άμεσης σχέσης με τους πελάτες μέσω ψηφιακών πλατφορμών σε καθημερινή βάση. Η ισχύς του TripAdvisor πηγάζει από κριτικές εστιατορίων που δημιουργούνται από χρήστες, οι οποίες οδηγούν τους καταναλωτές στα ταξιδιωτικά του προϊόντα.
Οι ταξιδιωτικές εταιρείες έχουν μία σημαντική διαφορά από τις διαδικτυακές υπηρεσίες και τις μάρκες που απευθύνονται απευθείας προς τους καταναλωτές: Βρίσκονται φυσικά σε χιλιάδες πόλεις, που κυμαίνονται από τα ταξιδιωτικά κέντρα του κόσμου έως τις μικρές πόλεις σε αγροτικές περιοχές.
Η υπαρξιακή πρόκληση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας την επόμενη δεκαετία είναι να βρει έναν τρόπο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ φυσικών προϊόντων ή εμπειριών και του ψηφιακού περιβάλλοντος στο οποίο οι παγκόσμιοι καταναλωτές περνούν το χρόνο τους.
Καθώς οι καταναλωτές ψωνίζουν με κινητές συσκευές, καταναλώνουν επίσης περιεχόμενο από διάφορες πηγές όπως το Netflix, το Instagram, το Amazon και αμέτρητες άλλες. Η ριζωμένη ιδέα ότι η έμπνευση του ταξιδιού και οι φάσεις αγοράς του ταξιδιού του πελάτη αποκλείονται με κάποιο τρόπο από τα άλλα πράγματα που χρειάζονται οι καταναλωτές είναι γελοία.
Οι καταναλωτές που αγοράζουν συνδρομητικές υπηρεσίες δεσμεύονται από μια εφάπαξ αγορά, απολαμβάνουν πρόσβαση σε προϊόντα, ωστόσο ταιριάζει και στον τρόπο ζωής τους. Αυτή η ελευθερία δημιουργεί πίστη, ακόμη και αν οι πελάτες δεν ανταμείβονται πάντα για μεμονωμένες αγορές ή μοτίβα κατανάλωσης.
Οι επωνυμίες άμεσης κατανάλωσης ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Η καθιέρωση επωνυμίας, η εμπειρία χρήστη και τα ίδια τα προϊόντα αντιπροσωπεύουν μια φιλόδοξη εμπειρία και τον τρόπο ζωής των καταναλωτών.
Τα ταξίδια δεν πλησιάζουν καν τη χρησιμότητα και την ευκολία αυτών των προϊόντων όταν προβάλλονται μέσω αυτής της οπτικής. Νέες πλατφόρμες και νέα προϊόντα, συνδέουν τον καταναλωτή του μέλλοντος με το σήμερα.
Πηγή: skift.com
*Για ερωτήσεις, σχόλια και προτάσεις επικοινωνήστε μαζί μας στο info@touristhings.gr!