Η στρατηγική εφοδιαστική ταξινόμηση ή strategic supply positioning είναι η μεθοδολογία κατηγοριοποίησης των αγοραστικών απαιτήσεων.
Η στρατηγική ταξινόμηση είναι πολύ σημαντική αφού συμβάλει στην επιλογή του κατάλληλου τρόπου διαχείρισης της αγοράς κάθε υλικού-πρώτης ύλης ή ομάδας αυτών.
Επιπλέον όμως συνεισφέρει στον καθορισμό των προτεραιοτήτων κατά τη διαδικασία αξιολόγησης καθώς και στην βέλτιστη ανάπτυξη στρατηγικής ως προς τη σχέση με τους προμηθευτές. Ας μη ξεχνάμε ότι τα ξενοδοχεία, όπως και πολλές επιχειρήσεις, έχουν πολύ μεγάλα κόστη τόσο για τις προμήθειες όσο και για το προσωπικό.
Με σκοπό, λοιπόν, να ελαχιστοποιήσουμε, με γνώμονα όμως και την ποιότητα, τα κόστη προμηθειών και της ευρύτερης εφοδιαστικής αλυσίδας, η στρατηγική εφοδιαστικής ταξινόμησης ή πιο απλά ταξινόμηση της ομάδας υλικών-πρώτων υλών και των προμηθευτών είναι κρίσιμης σημασίας.
Τα βήματα εφαρμογής εξαρτώνται από τη δαπάνη απόκτησης και την επίπτωση στη λειτουργία του ξενοδοχείου-επιχείρησης από τη μη ικανοποίηση ενός προμηθευτικού σκοπού και οι προμηθευτικές ευκαιρίες- πιθανοί κίνδυνοι.
Τα στάδια εφαρμογής είναι:
- Καθορισμός δαπάνης κάθε υλικού και επιρροής στο αποτέλεσμα της επιχείρησης .
- Υπολογισμός επίπτωσης στη λειτουργία της επιχείρησης από μη ικανοποίηση προμηθευτικών αναγκών, ευκαιριών και απειλών.
- Κατάρτιση πίνακα τοποθέτησης υλικού.
- Επιλογή κατάλληλης στρατηγικής προμήθειας.
Για την ορθή κατάταξη των υλικών ή της ομάδας υλικών, τα χωρίζουμε σε υλικά υψηλού κινδύνου, μη κρίσιμα, υψηλής κερδοφορίας και στρατηγικά υλικά. Ανάλογα της σχέσης δαπάνης (μικρή ή μεγάλη) με επίπτωση στην επιχείρηση (μικρή ή μεγάλη) κατηγοριοποιούνται αντίστοιχα και τα υλικά.
Τα υλικά υψηλού κινδύνου έχουν μεγάλο ρίσκο επίπτωσης και μικρή δαπάνη άρα σίγουρα πρέπει να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό πχ. διάφορες ποικιλίες άρτου.
Τα στρατηγικά υλικά έχουν μεγάλο ρίσκο επίπτωσης και μεγάλη δαπάνη άρα σίγουρα πρέπει να εξασφαλίσουμε καλή συνεργασία με προμηθευτή πχ amenities, αναλώσιμα χαρτικά και έντυπο υλικό marketing.
Τα μη κρίσιμα υλικά έχουν μικρό ρίσκο και μικρή δαπάνη άρα στρεφόμαστε στο κόστος διαχείρισης πχ γραφική ύλη.
Τα υλικά υψηλής κερδοφορίας έχουν μικρή επίπτωση στη λειτουργία αλλά μεγάλη δαπάνη, γι’αυτό και πρέπει να επωφεληθούμε από τον ανταγωνισμό πχ. είδη delicatessen
Με την άνω κατηγοριοποίηση και σαφώς με τη μελέτη σε βάθος για κάθε υλικό που χρειαζόμαστε άμεσα και έμμεσα για τη λειτουργία των ξενοδοχείων, οποιουδήποτε μεγέθους, εξασφαλίζουμε ελαχιστοποίηση κόστους, διαρκείς σχέσεις με αξιόπιστους προμηθευτές και μία συνεχή ποιότητα σε οποιαδήποτε παροχή προς τους πελάτες μας.
Το άρθρο υπογράφει η ομάδα της Touristhings.gr
*Για ερωτήσεις, σχόλια και προτάσεις επικοινωνήστε μαζί μας στο info@touristhings.gr!
1 Σχόλιο
Pingback: Τμήμα προμηθειών: Γενικές πολιτικές - TourisThings.GR