Οι προορισμοί αντανακλούν τις αλλαγές στην αγορά και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα. Η προώθηση ταξιδιωτικού προορισμού υφίσταται από τα αρχαία χρόνια με τη λογική της ταξιδιωτικής προσφοράς σε περιόδους διεξαγωγής διεθνών αγώνων.
Οι περισσότερες χώρες ανταγωνίζονται για να εδραιώσουν τη χώρα τους ως ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό για τουρισμό, εμπόριο και επενδύσεις. Για το λόγο αυτό υπάρχει αυξημένη προσήλωση των χωρών στο destination marketing, καθώς η οικονομική αξία της χώρας είναι πολύ σημαντική.
Οι περισσότεροι στοχεύουμε στην οπτική εικόνα του προορισμού και στα “εύκολα” αυτού. Τι εννοούμε;
Πως, μία καμπάνια μάρκετινγκ προορισμού για την Ελλάδα θα προωθήσει πολύ περισσότερο την Αθήνα, οπτικά, με την Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης, την Αρχαία Αγορά, το Σούνιο, το αρχαιολογικό μουσείο, τη Βουλή, τη Πλάκα κοκ. Όμως, μία σημαντική διάσταση του μάρκετινγκ προορισμού οφείλει να αφορά στην αλλαγή των αρνητικών αντιλήψεων ή στην αλλαγή της “ευκολίας” που εμποδίζουν την ανάπτυξη μιας περιοχής ή μιας χώρας.
Τι γίνεται με την Ελλάδα;
Είναι σαφές ότι η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός τουριστικός προορισμός για όλων των ειδών τα ταξίδια. Ταξίδια αναψυχής, γάμοι, επαγγελματικά, θεματικά, όλα μπορούν να καλυφθούν. Το παράδοξο όμως σε αυτό είναι πως, μία χώρα με τόσο μεγάλο πλούτο φυσικό, πνευματικό και κοινωνικό ουσιαστικά “γεμίζει” και “ασφικτυά” σε 4-5 περιοχές κι αυτό, κατά κύριο λόγο, συγκεκριμένες εποχές του χρόνου.
Ταυτόχρονα, κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί πως είμαστε μία χώρα που δε μπορεί να συνδυάσει όλων των ειδών τις μετακινήσεις, με αεροπλάνα, πλοία και οδικώς φυσικά. Τέλος, η πλειοψηφία των περιοχών έχουν θάλασσα και καλό, ζεστό καιρό.
Δεν είναι μόνο τα νησιά μας. Μάλιστα πολλά από αυτά συνδυάζουν θάλασσα-αεροδρόμιο ή οδικό δίκτυο, αξιοθέατα σε κοντινή απόσταση ή στη πόλη και καλές εγκαταστάσεις ξενοδοχειακών μονάδων αλλά παρατηρούμε ότι δεν αναδεικνύονται ως προορισμοί ούτε από τις καμπάνιες αλλά ούτε και από ιδιώτες που μπορούν να δρομολογήσουν κάποιο άνοιγμα προορισμού.
Το ερώτημα είναι γιατί. Αν αποφασίσουμε να “ανοίξουμε” στην Ελλάδα και άλλους προορισμούς, σε πολλές και διαφορετικές χρονικές περιόδους, δεν θα επηρεάσει τους ήδη δημοφιλείς προορισμούς. Σε αντίθεση, θα αυξήσει τη συνολική εισροή τουριστών, θα βοηθήσει πολλές περισσότερες πόλεις και τοπικές κοινωνίες και πιθανά να αποσυμφορήσει υπερβολικό συνοστισμό σε ορισμένα νησιά ή περιοχές της Ελλάδας.
Το άρθρο υπογράφει η ομάδα της Touristhings.gr
*Για ερωτήσεις, σχόλια και προτάσεις επικοινωνήστε μαζί μας στο info@touristhings.gr!