Σε πολλά προηγούμενα άρθρα έχουμε αναφέρει τη σπουδαιότητα του τμήματος Housekeeping στα ξενοδοχεία αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο/η υπεύθυνος/η τμήματος Housekeeping. Ένα πολύ σοβαρό τμήμα της λειτουργίας του Housekeeping είναι το στήσιμο και η εκτέλεση της καθαριότητας ή τακτοποίησης των δωματίων πελατών.
Ποιο είναι το βασικό πλάνο διαδικασίας για την καθαριότητα των δωματίων ενός καταλύματος;
Πάμε να δούμε ένα συνοπτικό και απλό οδηγό διαδικασιών για την καθαριότητα των δωματίων πελατών στα ξενοδοχεία!
Πρώτα από όλα, κατά την έναρξη της βάρδιας, ο/η Γενικός/ή Προϊστάμενος/η παρακολουθεί το πλάνο πληρότητας του ξενοδοχείου ή κοινώς τη “δύναμή” του. Έπειτα, χαρακτηρίζει τα δωμάτια και τα χωρίζει σε τέσσερις ομάδες:
- αναχωρήσεις
- παραμονές
- παραμονές – αλλαγές
- αφίξεις (και VIP αφίξεις)
Στη συνέχεια, μοιράζεται σε κάθε καμαριέρα το σημειωμένο πλάνο ημέρας. Ο αριθμός δωματίων που “μοιράζεται” σε κάθε καμαριέρα ορίζεται από την πολιτική της κάθε επιχείρησης και τον τύπο του ξενοδοχείου.
Τέλος, μετά την έναρξη της βάρδιας, και πριν προχωρήσουν στους ορόφους, οι καμαριέρες προμηθεύονται τον απαραίτητο ιματισμό από τη λινοθήκη του ξενοδοχείου.
Η διαδικασία καθαριότητας του δωματίου ενός ξενοδοχείου είναι:

- Μπαίνουμε στο μπάνιο και τοποθετούμε τα υγρά καθαριστικά στο μπάνιο και αφήνουμε.
- Ανοίγουμε παράθυρα και πόρτες για αερισμό του δωματίου.
- Mαζεύουμε και πετάμε τα σκουπίδια από όλους τους κάδους και λοιπά σκουπίδια αφημένα στο δωμάτιο καθώς αντίστοιχα και στο μπάνιο.
- Βγάζουμε τα σεντόνια μόνο σε περίπτωση αναχώρησης (ή σε περίπτωση που είναι εμφανώς λερωμένα).
- Τοποθετούμε καινούρια σεντόνια και στρώνουμε κατά το πρωτόκολλο το κρεβάτι (όταν πρόκειται για αναχώρηση) –
- Καθαρίζουμε το μπάνιο σχολαστικά και γίνεται έλεγχος για τυχόν βλάβες πάντα.
- Ξεσκονίζουμε και τοποθετούμε τυχόν συμπληρώματα σε amenities ή καφέ – νερό (ανάλογα με τον τύπο του ξενοδοχείου).
- Σκουπίζουμε και τέλος σφουγγαρίζουμε και βγαίνουμε από το έτοιμο προς παράδοση δωμάτιο
- * σε περίπτωση που υπάρχουν μπαλκόνια στο δωμάτιο τότε ξεκινάμε από αυτό, αφού έχουμε βάλει τα καθαριστικά στο μπάνιο ή κάποιο άλλο άτομο με ορισμένη αρμοδιότητα (όπως πχ. ο βαλές ή καθαρίστριες) αναλαμβάνουμε τον καθαρισμό του μπαλκονιού.
Πρέπει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι, η συχνότητα αλλαγής λινών (σεντόνια και πετσέτες) ορίζεται από την πολιτική της κάθε επιχείρησης καθώς και της πολιτικής green policy.
Στη συνέχεια, γίνεται έλεγχος στα δωμάτια από τις/τους προϊσταμένες/ους ορόφων ή δειγματοληπτικά από την Γενική Προϊσταμένη. Οπωσδήποτε βέβαια, σε περίπτωση αφίξεων VIP, η Γενική Προϊσταμένη πρέπει να ελέγξει αυτοπροσώπως τα αντίστοιχα δωμάτια.
Τους κοινόχρηστους χώρους αναλαμβάνουν οι καθαρίστριες ή καθαριστές και όχι οι καμαριέρες -καθώς και το αντίστροφο-, αφού οι καμαριέρες λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση σχετικά με το στρώσιμο των κρεβατιών.
Τέλος να τονίσουμε ότι οι άνω διαδικασίες αφορούν τη λειτουργία των ξενοδοχείων σε καταστάσεις “μη εκτάκτου ανάγκης”. Τα πρωτόκολλα λόγω του COVID-19 έχουν σαφώς διαφοροποιηθεί χωρίς να γνωρίζουμε τι από αυτά θα παραμείνει και θα ενταχθεί στα πρωτόκολλα και μετά τη “λήξη συναγερμού”.
*Θα θέλαμε να διευκρίνισουμε ότι το πλάνο είναι γενικό, σαν σκελετός, και φυσικά διαφοροποιείται ανάλογα με τον τύπο και τις ιδιαιτερότητες κάθε ξενοδοχείου. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους όσους έχουν σχολιάσει στα social media, σε μηνύματα αλλά και στην ιστοσελίδα, καθώς συμμετέχουν στη προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε μια ανοιχτή κοινότητα για την εκμάθηση και την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών επάνω στα ξενοδοχεία και τον τουριμό.
Το άρθρο υπογράφει η ομάδα της TourisThings και θα θέλαμε ειλικρινά να ευχαριστήσουμε μία γυναίκα που -πάνω από όλα- ΕΜΠΝΕΕΙ και είναι Γενική Προϊσταμένη σε ξενοδοχείο 5*, όπου με χαρά μας μετέδωσε πολλά “μικρά μυστικά” για τη λειτουργία του τμήματος Housekeeping αλλά και της λειτουργίας των ξενοδοχείων ευρύτερα, βάση της πολύχρονης και εξαιρετικά επιτυχημένης πορείας της στο χώρο των ξενοδοχείων και του τουρισμού.
*Για ερωτήσεις, σχόλια και προτάσεις επικοινωνήστε μαζί μας στο info@touristhings.gr!
10 Σχόλια
Είναι πολύ γενικά αυτά που γράφετε. Άλλη η διαδικασία της αναχώρησης άλλη της παραμονής η της αλλαγής. Και δεν συμφωνώ με την σειρά .Και σίγουρα όταν λέτε 17 δωμάτια εκ.των οποίων τα 10 θα είναι αναχωρήσεις λέτε για μικρά δωμάτια ξενοδοχείου χωρίς κουζίνες τζαμαρίες στις βεράντες στα μπάνια. Γιατί έτσι δεν βγαίνουν όχι τουλάχιστον όπως πρέπει. Ευχαριστώ
Ευχαριστούμε πάρα πολύ για το σχόλιό σας κα.Παπαμούστου. Έχετε απόλυτο δίκιο ότι πρόκειται για μία γενική διαδικασία, σαν ένας σκελετός, o οποίος σίγουρα διαφοροποιείται από μονάδα σε μονάδα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του.Σκοπός της ιστοσελίδας, της ομάδας και της ευρύτερης κοινότητας είναι η ανταλλαγή και ελεύθερη μετάδοση πληροφοριών και “εκπαίδευσης” όλως των ατόμων που εργάζονται σε ξενοδοχεία και τον τουρισμό ευρύτερα. Για το λόγο αυτό εκτιμούμε ιδιαίτερα, και είναι αρωγός στη προσπάθειά μας κάθε σχόλιο που λαμβάνουμε, και τις περισσότερες φορές, βάση αυτών γίνονται και διορθώσεις στα άρθρα μας. Τέλος, όσον αφορά τους συγκεκριμένους αριθμούς, είναι ενδεικτική για να δείξουμε τη σχετική αναλογία, αλλά όπως πάλι αναφέρουμε, το συγκεκριμένο κομμάτι κατανομής προσωπικού έγκειται στη πολιτική του ξενοδοχείου. Σας ευχαριστούμε και πάλι για το σχόλιο σας.
Με εκτίμηση,
Η ομάδα της TourisThings.gr
Όπως ακριβώς τα λέτε 10 αναχωρήσεις μόνη δεν μπορεί να τα τελειώσεις κ αν είναι κ σε παραλία καλοκαίρι με άμμο με αντηλιακά με μωρά πως θα είναι έτοιμα? Μην λέτε αυτά τα νούμερα γιατί τα βλέπουν κ τα ζητάνε χωρίς να ξέρουν τι θέλουν …Έτσι όπως τα λένε είναι μόνο για ξενοδοχείο πολις
Έτσι ακριβώς
Γεια σας φίλες μου ..δουλεύω σε ξενοδοχεία εδώ και 15χρόνια..σε πενταστερο σε τριστερα της πόλης γενικά σε όλα…Η δουλειά της καμαριερας δεν πληρώνεται ούτε με χρυσό..Είναι η πιο δύσκολη δουλειά..Τώρα γι’αυτά που λέγονται για ποσά δωμάτια βγάζει μια καμαριερα εξαρτάται τα δωμάτια μικρά μεγάλα βρόμικα πολύ..αναλόγως αλλά για να καθαριστεί ένα δωμάτια δίκλινο και πολύ βρόμικο θέλει τουλάχιστον 40 λεπτά και να τρέχεις με χίλια…γι’αυτό όσοι κάνουν τις διακοπές τους και απολαμβάνουν να σκέφτονται και τις καμαριερες λίγο…να μαζεύουν και κάνα εσώρουχο από κάτω η από τα σκεπάσματα τους..πας να στρώσει το κρεβάτι και σου έρχεται το βρακί της άλλης στη μούρη σου..Άντε τώρα!!!!
Ευχαριστούμε πόλη για της πλιροφοριες
Καλησπέρα σας, νομίζω ότι πρεπει να κάνετε κάποιες διορθώσεις.
Ισως οταν αναφέρεστε για παράδειγμα,σε 17 δωμάτια να αναγράφονται τα τετραγωνικά μέτρα και το είδος του ξενοδοχείου,π.χ. μέχρι 3 αστέρων ξενοδοχείο. Ίσως θα ηταν καλύτερα να μην αναφέρετε τον αριθμό δωματίων που κάποια κυρία καλείται να καθαρίσει στο 8ωρο. Επίσης δεν αναφέρετε χρόνους, καθαρότητας δωματίων και φυσικά όλοι οι εργαζόμενοι δεν αποδίδουν το ίδιο. Ωραία τα γενικά άρθα αλλά οι λεπτομέριες κάνουν την διαφορά και άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο και δίνουν τα φώτα τους, είναι δύσκολο σε τόσες λίγες γραμμές να δώσουν μια πλήρης εικόνα κάθε τμήματος. Με αποτέλεσμα τα σχόλια που θα προκύψουν να είναι τις περισσοτερες φορές αρνητικά.
Οι απαιτήσεις των πελατών είναι εκείνες που καθορίζουν τις υπηρεσίες σε κάθε επιχείρηση και κατά πόσο η ιδιοκτησία είναι διατεθημένη να δώσει χρήματα για προσωπικό και εργαλεία ώστε οι υπηρεσίες να είναι υψηλής ποιότητας.
Επίσης υπάρχει κ διαχωρισμός στη μισθοδοσία ανάλογα τη θέση κάθε υπαλλήλου. Υπάρχρει το budjet που έχει το κάθε τμήμα, δεν τα γνωρίζει ο απλός εργαζόμενος αυτά, και οτι οτι δεν βγαινει το budjet εκεινες καθαρίζουν περισσοτερα δωμάτια ή κάνουν και τη δουλειά της καθαρίστριας,του houseman, της εργάτριας πλυντηρίου ίσως κ της μοδίστρας.
Σε ένα τυπικό οργανόγραμμα για κάθε τύπο ξενοδοχείου θα φαίνονταν κάποιες διαφορές.
Για τη λειτουργία και τις διαδικασίες του τμήματος οροφοκομίας, τις εξαιρέσεις, τις ιδιαιτερότητες του, τα άρθρα που χρειαζεται να γραφτούν είναι πολλά και σε συνέχειες. Ποιός όμως είναι εκείνος που θα ασχοληθεί σοβαρά;
Συμφωνώ με όλα αυτά που λέτε! Μάλλον αυτοί που γράφουν τα άρθρα δεν έχουν κάνει ποτέ την δουλειά της καμαριέρας και δεν μπορούν να ξέρουν πως όταν χρειάζεται κάνουμε όλες τις δουλειές! Ούτε πως είναι να καθαρίσεις δωμάτιο με 4 η 5 άτομα μέσα το καλοκαίρι με τους άμμους και τα αντηλιακά παντού!
Pingback: Room Division Management: Οι αρμοδιότητες - TourisThings.GR
Γεια σας και εγω είμαι αρκετά για 8 χρονάκια καμαριερα
Να προσθέσω ότι με τα ξενοδοχεια των 3 αστέρων και και 4 και 5 αστέρων υπάρχει διαφορά στον συντονισμό από την προϊσταμένη οροφοκομιας ,σαφώς το κάθε ξενοδοχειο έχει διαφορετικούς τρόπους στην οργάνωση σε χώρους ιματισμού και δωματίου
Αν οι καμαριερα πάει σφαίρα ειναι στο χέρι τις και αν ο χρόνος το επιτρέπει να κάνει την αναχώρηση και παραπάνω κανει περισσότερο την δουλειά τις καλλα με χρόνο και καλό σχολαστικό έλεγχο φεύγοντας τότε όλα καλα
Αλλά αν έχει και πελάτες που λερώνουν στις παραμονές τότε θα πάει ο χρόνος παραπάνω και κάθε φορά αλλαγή τα σεντόνια γίνεται όπως η αναχώρηση και αν υπάρχουν μπαλκόνια κάθε μέρα ειναι μόνη θα αργήσει και αν έχει και 15 δωμάτια με 20 τότε θα πρέπει να έχει 2 καμαριέρες
Και τα πιο δύσκολα ειναι στη σεζόν που δεν ειναι τουριστικά και ειναι βίλες τότε περνάς σε άλλο επίπεδο που δεν εχεις καν άτομο και τρέχεις σκαλιά να πάρεις σεντόνια και να λειπει και ο συντηριτης και να γίνεται πανικός
Λοιπόν για να μην σας κουράζω ειναι δύσκολο αυτό που κάνουμε και το κάνουμε και πρέπει να είμαστε υπερήφανες γιατί με τόσο κόπο γίναμε σε καλές θέσεις και ξέρουμε να εκτιμάμε τον συνάδελφο μας