Για τα περισσότερα ξενοδοχεία, οι χειμερινοί μήνες και λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν του καλοκαιριού είναι η ευκαιρία της αναδιοργάνωσης του χώρου με τις περισσότερες φορές εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων αλλά και της εντατικής καθαριότητάς του.
Σχετικά με τις απαραίτητες ενέργειες συντήρησης πριν την επαναλειτουργία ενός ξενοδοχείου έχουμε μιλήσει στο “10 SOS για την επαναλειτουργία ενός καταλύματος“. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα εξετάσουμε μικρές συμβουλές για την “γενική” καθαριότητα του καταλύματος.
Τα περισσότερα ξενοδοχεία εκτελούν εργασίες σχολαστικής καθαριότητας στους χώρους και τα δωμάτια 2 με 4 φορές το χρόνο, ανάλογα με τη πληρότητά του. Για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται να βγούν “εκτός λειτουργίας” τα συγκεκριμένα δωμάτια για ένα χρονικό διάστημα για το λόγο ότι η σχολαστική τους καθαριότητα απαιτεί χρόνο και προσωπικό. Η τακτική καθαριότητα και τακτοποιήση του δωματίου πραγματοποιείται ανά τα τακτά διαστήματα κατά τη λειτουργία του.
Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά 10 tips για την “γενική” του ξενοδοχείου…
Κρυφή σκόνη. Χρησιμοποιήστε ένα αναδιπλούμενο κοντάρι με πανί έτσι ώστε να παγιδεύσετε όλη τη κρυφή σκόνη που υπάρχει στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους. Ψηλές εσοχές του τοίχου, φωτιστικά, αεραγωγοί και σχάρες εξαερισμού αλλά και τους μεντεσέδες από πόρτες και παράθυρα.
Φωτιστικά. Καθαρίστε προσεχτικά όλες τις λάμπες, τα διακοσμητικά και τα καλώδια που συσσωρεύουν πυκνή σκόνη.
Παράθυρα. Η καθαριότητα των παραθύρων γίνεται και από τις καμαριέρες σε πολλές περιπτώσεις με ειδικά πανάκια. Σε άλλες περιπτώσεις γίνεται από συνεργεία καθαρισμού λόγω εύλογων δυσκολιών λόγω ύψους κτλ. Από τη μεριά του τμήματος housekeeping, όταν προγραμματίζεται γενική καθαριότητα, θα πρέπει να προσέχουμε το πλαίσιο παραθύρων όπου και έχει σκόνη, τα πόμολα, και τα τζάμια εσωτερικά.
Σε περίπτωση που υπάρχουν και σίτες προστασίας τότε πρέπει να γίνεται έλεγχος βλαβών αλλά και σχολαστική καθαριότητα με ζεστό νερό και απορρυπαντικό ή όπως προτείνει ο κατασκευαστής. Προσοχή να δίνεται και σε βλάβες του μηχανισμού κλειδώματος.
Κρεβάτια . Καθαρίστε σχολαστικά το πλαίσιο του κρεβατιού σε περίπτωση που είναι εφικτό. Στρώματα και κεφαλάρια οφείλουν να συντηρούνται και να καθαρίζονται τακτικά από σκούπες-ατμοκαθαριστές.
Κάτω από το κρεβάτι και σε γωνίες πρέπει να δίνουμε βάση αλλά και να κάνουμε έλεγχο για φθορές πίσω από το κεφαλάρι και το στρώμα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικές αυτές οι διαδικασίες γιατί τα στρώματα και τα λοιπά διακοσμητικά πολλές φορές είναι εστίες μόλυνσης αλλά και αλλεργιών για τους πελάτες.
Τοίχοι και πόρτες. Ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω καθαρίστε σχολαστικά πόρτες και τοίχους με ένα απορρυπαντικό για όλες τις χρήσεις και στεγνώστε με καθαρό πανί.
Έπιπλα. Καθαρίστε όλες τις επιφάνειες πάνω, κάτω, μέσα και έξω. Δώστε βάση στις εσωτερικές γωνίες. Ελέγξτε ταπετσαρίες, έπιπλα για τυχών φθορές ή σπασίματα και αντικαταστήστε όπου χρειάζεται.
Κουρτίνα μπάνιου. Αφαιρέστε τα άγκιστρα της κουρτίνας και καθαρίστε την μουλιάζοντάς την σε ένα κουβά με λευκό ξύδι ή καθαριστικό για όλες τις χρήσεις για να σχολαστικό καθάρισμα. Τοποθετήστε νέα ή πλυμένη πολύ καλά τη κουρτίνα ντους.
Πλακάκια και αρμοί. Χρησιμοποιήστε ένα βουρτσάκι με απορρυπαντικό και χλωρίνη για τον καθαρισμό των αρμών από τα πλακάκια αλλά και επό τους αρμούς γύρω από βρύσες,νιπτήρες και λεκάνη.
Επίσης χρειάζεται σχολαστική καθαριότητα στα πλακάκια κοινόχρηστων και μη χώρων με χλιαρό νερό, απορρυπαντικό γενικής χρήσης και (σε ορισμένες περιπτώσεις ανάλογα το υλικό) και σκούπηστε με στεγνό πανί.
Πηγή πληροφοριών από το βιβλίο “Managing Housekeeping Operations“. Μετάφραση και προσαρμογή από την ομάδα της TourisThings.gr
*Για ερωτήσεις, σχόλια και προτάσεις επικοινωνήστε μαζί μας στο info@touristhings.gr!
2 Σχόλια
Πολύ σωστά όλα τα στρώματα πρέπει να σηκώνοντας να καθαριστούν τα κρεβάτια σχολαστικά. Και οι αρμοι μπορούν να γίνουν και με τον ατμοκαθαριστη γίνετε πολύ καλή δουλειά.