Η τελευταία τάξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έρχεται να συνδυαστεί με τεράστια πίεση, για τα περισσότερα παιδιά,τις πανελλαδικές εξετάσεις και μια μετέωρη -και όχι καθοριστική απόφαση- προς την ενηλικίωση: Τι θα δηλώσω στο μηχανογραφικό μου; Τι θέλω να σπουδάσω και που τελικά θα “περάσω”;
Υπάρχουν στάνταρ επιλογές όπως είναι η νομική, η ιατρική, οικονομικές σχολές, πολυτεχνείο ΑΛΛΑ πολλοί δεν έχουν σκεφτεί τι πραγματικά θέλουν. Αν τελικά αυτό που πραγματικά σου ταιριάζει είναι ο κλάδος του τουρισμού; Έχεις ψάξει ποιες σχολές υπάρχουν στην Ελλάδα; Ποιες ευκαιρίες υπάρχουν και τι ακριβώς μαθαίνεις;
Η TourisThings.gr, με πολύ αγάπη κυρίως, συγκεντρώνει όλες τις επιλογές για τους μελλοντικά στελέχη του τουρισμού και της φιλοξενίας σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα.
Πάμε παρακάτω να τα δούμε αναλυτικά…
Αθήνα – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού
Το τμήμα Διοίκησης Τουρισμού στην Αθήνα έχει έδρα το Αιγάλεω και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα σπουδών σε 8 εξάμηνα- 4 χρόνια.
Ορισμένα από τα μαθήματα είναι:
Εισαγωγή στον τουρισμού – Μικροοικονομική Ανάλυση – Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία – Τουριστικό Μάρκετινγκ – Εκπαιδευτική Πολιτική και Τουριστική Εκπαίδευση – Διοίκηση Εσόδων Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων – Έρευνα Τουριστικής Αγοράς – Εργατικό Δίκαιο στον Τουρισμό – Διοίκηση Τμημάτων Υποδοχής – Διεθνή Συστήματα Κρατήσεων – Πολιτιστικές Επιρροές στον Τουρισμό – Προγραμματισμός και Προώθηση Ταξιδιωτικών Προϊόντων – Οργάνωση Συνεδρίων και Εκδηλώσεων – Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού Τουριστικών Επιχειρήσεων
Το πρόγραμμα σπουδών ολοκληρώνεται με Πρακτική Άσκηση και Πτυχιακή Εργασία.
Οι φοιτητές μπορούν να πραγματοποιούν την Πρακτική Άσκηση στις εξής τουριστικές επιχειρήσεις (ΦΥΠΑ):
- Τουριστικά καταλύματα
- Ξενοδοχεία
- Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping)
- Ξενώνες φιλοξενίας νέων (Youth Hostels)
- Τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις, διαμερίσματα
- Τουριστικά γραφεία
- Γραφεία διοργάνωσης συνεδρίων
- Αεροπορικές Εταιρίες
- Ακτοπλοϊκές Εταιρίες
- Ναυτιλιακά Γραφεία (επιβατηγός ναυτιλία)
- Κρουαζιερόπλοια
- Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων
- Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.)
- Εγκαταστάσεις ειδικών μορφών τουρισμού και ειδικής τουριστικής υποδομής
- Αεροδρόμια
- Συνεδριακά κέντρα
- Γήπεδα γκολφ
- Τουριστικοί λιμένες, Μαρίνες
- Χιονοδρομικά κέντρα, Ορειβατικά καταφύγια, κ.λπ.
- Δημόσιους Φορείς και Οργανισμούς Τουρισμού
Πειραιάς – Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Τμήμα Τουριστικών Σπουδών
Το τμήμα Τουριστικών Σπουδών έχει έδρα τον Πειραιά και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα σπουδών σε 8 εξάμηνα- 4 χρόνια.
Ορισμένα από τα μαθήματα είναι:
Επιχειρηματική Στατιστικη- Τουριστικές Επιχειρήσεις – Διοίκηση Ανθρώπινου Παράγοντα σε Τουριστικές Επιχειρήσεις – Τουριστική Οικονομική – Τουριστικό Δίκαιο – Τουριστικό Μάρκετινγκ – Έρευνα και Ανάλυση της Τουριστικής Αγοράς – Τουριστική Επιχειρηματικότητα – Εναλλακτικές και Ειδικές Μορφές Τουρισμού – Οργάνωση και Διοίκηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων – Χρηματοοικονομική Διοίκηση για επιχειρήσεις τουρισμού – Νέα Ψηφιακά Μέσα στο Μάρκετινγκ του τουρισμού
Πάτρα – Πανεπιστήμιο Πατρών: Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού
Το τμήμα Διοίκησης Τουρισμού στην Πάτρα ολοκληρώνεται το πρόγραμμα σπουδών σε 8 εξάμηνα- 4 χρόνια. Το τελευταίο εξάμηνο δίνει και την επιλογή είτε της πτυχιακής εργασίας είτε αποκτήση πτυχίου με επιλογή μαθημάτων.
Ενδεικτικά το πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών μπορείτε να το βρείτε πατώντας εδώ.
Ηγουμενίτσα – ΤΕΙ Ηπείρου: Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων- Κατεύθυνση Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
Το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με συγκεκριμένη κατεύθυνση τουριστικών επαγγελμάτων έχει έδρα την Ηγουμενίτσα και έχει διάρκεια 8 εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένου Πρακτική Άσκηση και Πτυχιακή Εργασία.
Ενδεικτικά μαθήματα της κατεύθυνσης Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας μπορείτε να βρείτε πατώντας τον σύνδεσμο εδώ καθώς και πολλές περισσότερες πληροφορίες για τμήμα πατώντας εδώ.
Άγιος Νικόλαος/Ρόδος – Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης/Ρόδου
Οι προϋποθέσεις φοίτησης και η διαδικασία εισαγωγής των σπουδαστών ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας ανάλογα με το εκάστοτε ισχύων Εθνικό Σύστημα Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Πανελλήνιες Εξετάσεις). Οι υποψήφιοι για την ΑΣΤΕΚ θα πρέπει να εξετασθούν και στο ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας (Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική ή Ιταλική).
Οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και το πρόγραμμα σπουδών μπορείτε να το βρείτε πατώντας εδώ.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης είναι:
Άρθρο 53 του ν. 3105/2003
Οι απόφοιτοι των ΑΣΤΕ προσλαμβάνονται και διορίζονται στο Δημόσιο, σε θέσεις κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Άρθρο 33 του ν. 3105/2003
Οι σπουδές στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης καταλήγουν, μετά από επιτυχείς εξετάσεις και με την προϋπόθεση ολοκλήρωσης της πρακτικής άσκησης στο επάγγελμα, στην απόκτηση πτυχίου ανώτερης εκπαίδευσης. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης είναι τα ίδια με αυτά που καθορίζονται στο π.δ. υπ” αριθ. 356/1989 για τους πτυχιούχους του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και θα ισχύουν για όλους τους αποφοίτους των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από το χρόνο αποφοίτησής τους.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματος τους, οι απόφοιτοι της ΑΣΤΕΚ ασχολούνται με τα παρακάτω αντικείμενα και δραστηριότητες:
- Τροφοδοσία ξενοδοχείων και γενικότερα επισιτιστικών μονάδων.
- Προμήθεια τροφίμων, ποτών και εξοπλισμού.
- Προγραμματισμό επιχειρηματικής δραστηριότητας τουριστικών επιχειρήσεων.
- Χρηματοδότηση τουριστικών επιχειρήσεων.
- Τήρηση λογαριασμών πελατών (MAIN COURANTE)
- Εποπτεία ορόφων.
- Άσκηση εποπτείας και διοίκησης στο προσωπικό των τουριστικών επιχειρήσεων.
- Έρευνα αγοράς πωλήσεων τουριστικών αγαθών και υπηρεσιών.
- Διαχείριση επισιτιστικών επιχειρήσεων (εστιατόρια, καφετέριες κ.λ.π), μπαρ, κέντρων διασκέδασης και κυλικείων σε τουριστικούς χώρους που ανήκουν στην κατηγορία Πολυτελείας και Α”.
- Κατάρτιση προϋπολογισμών εσόδων – εξόδων.
- Ασκούν τις πιο πάνω αναφερόμενες δραστηριότητες και όταν αυτές αφορούν σε ξενοδοχειακές – επισιτιστικά κ.λ.π τμήματα επιβατικών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.
- Παροχή τουριστικών πληροφοριών.
- Έκδοση εισιτηρίων.
- Σχεδιασμός και σύνθεση τουριστικού πακέτου.
- Σχεδιασμός και εκτέλεση ταξιδίου.
- Προγραμματισμός και εκτέλεση μαζικής διακίνησης ατόμων.
- Καθοδήγηση ταξιδιωτικών ομάδων (TOUR LEADERS).
- Αασκούν τις δραστηριότητες των παραγράφων 12, 13, 14, 15 , 16 και 17 του παρόντος άρθρου και όταν αυτές αφορούν σε τουριστικά, ταξιδιωτικά κ.λ.π τμήματα αεροπορικών ναυτιλιακών, σιδηροδρομικών εταιριών, τραπεζών κ.λ.π.
- Άσκηση επαγγέλματος υπευθύνου διευθυντή ξενοδοχειακών γραφείων.
- Άσκηση επαγγέλματος υπευθύνου διευθυντή ταξιδιωτικών γραφείων.
- Παροχή υπηρεσιών στη Διεύθυνση επιθεώρησης του Ε.Ο.Τ και άλλες διοικητικές και επισιτιστικές Διευθύνσεις του.
- Εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας για την ίδρυση – επέκταση τουριστικών επιχειρήσεων.
Περισσότερες πληροφορίες για το ΑΣΤΕ Κρήτης μπορείτε να βρείτες εδώ και αντίστοιχα για της Ρόδου πατώντας εδώ.
Πέρα από τα δημόσια ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχει πληθώρα σχολών μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ με σπουδές επάνω στα τουριστικά και τη φιλοξενία. Το εύρος το μαθημάτων και της κατάρτισης είναι μεγάλο (οικονομικά, τέχνες, γλώσσες, συμπεριφορά) και η αγορά μεγάλη, με μεγάλη έλλειψη σε στελέχη δυστυχώς.
Για όσους δίνουν αυτή τη στιγμή πανελλήνιες εξετάσεις να πούμε σαν ομάδα ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και να ξέρουν πώς ότι και να γίνει, η ωριμότητα και ο χρόνος θα δείξει τον δρόμο και τα ταλέντα για τον καθένα μας.
Από την ομάδα της Touristhings.gr / Πηγή φωτογραφίας: People photo created by pressfoto – www.freepik.com