*Το άρθρο υπογράφει ο Κωνσταντίνος Κωβαίος
Ο κλάδος της εστίασης είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που εξελίσσεται διαρκώς, απαιτεί συνεχή εκπαίδευση και παρακολούθηση των τάσεων και εξελίξεων.
Ξεκινώντας το προσωπικό μου ταξίδι στη γαστρονομία, οι πιο έμπειροι συνάδελφοι μου, πάντα με συμβούλευαν να επιλέγω σωστά τις συνεργασίες μου, να τις “τιμώ” και να προσπαθώ να διατηρώ τον επαγγελματισμό μου στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Ως νέος στον χώρο (με ότι αυτό συνεπάγεται), αδυνατούσα να κατανοήσω πλήρως τα λεγόμενα τους. Θεωρούσα, σε αρκετές περιπτώσεις, ότι είναι λόγια άνευ σημασίας. Αυτό βέβαια με την πάροδο των χρόνων άλλαξε καθώς διαπίστωσα ότι ο επαγγελματισμός και οι σωστές συνεργασίες είναι θεμέλια μιας υγιούς και σταδιακά ανοδικής πορείας.
‘Ενα σημαντικό “όπλο” στην εξέλιξη της επαγγελματικής πορείας ενός μάγειρα ή ενός σερβιτόρου είναι το χτίσιμο ενός καλού βιογραφικού. Θα τον βοηθήσει να ξεχωρίσει ώστε να διεκδικήσει καλύτερες θέσεις εργασίας.
Ως εργαζόμενοι έχουμε συντάξει αλλά και λάβει βιογραφικά, ανάλογα πάντα με τη θέση που βρισκόμαστε ή αιτούμαστε. Στο παρόν άρθρο θα δούμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που βρίσκουμε σε ένα βιογραφικό, καθώς και την επίπτωση αυτών, στην επαγγελματική μας πορεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο, εκτός από ένα καλοστημένο βιογραφικό, έχει και το στέλεχος της επιχείρησης που θα το λάβει και ο τρόπος που θα το “διαβάσει”.
Τα στελέχη, ο Chef ή ο F&B Manager οφείλουν να διαθέτουν τα κατάλληλα leadership skills, αλλά και αντίληψη, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πίσω από τις “γραμμές” και τις αναγραφόμενες θέσεις, αναφορικά με τα δυνατά ή μη σημεία του ενδιαφερόμενου προς εργασία.
5+1 λάθη που πρέπει να γλιτώσουμε στο βιογραφικό μας
1.Φωτογραφία προφίλ
Η εικόνα όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι χίλιες λέξεις. Ως εκ τούτου, η φωτογραφία που θα συνοδεύει ένα βιογραφικό, απαιτείται να είναι πρόσφατη (αν και πλέον δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύει ένα βιογραφικό), να υπάρχει μια επαγγελματική εμφάνιση, χωρίς υπερβολές και επιτηδεύσεις. Δεκάδες βιογραφικά καθημερινά απορρίπτονται λόγω της λανθασμένης εικόνας που τα συνοδεύει.
2.Αιτούμενη θέση εργασίας
Είναι πολύ σημαντικό να αναγράφεται η αιτούμενη θέση εργασίας στο βιογραφικό κάθε υποψήφιου. Έτσι μπορεί να αξιολογηθεί αναλόγως από τον εκπρόσωπο της επιχείρησης.
Χρήσιμο είναι η αιτούμενη θέση να συνάδει με την επαγγελματική πορεία και εμπειρία του υποψήφιου. Σε διαφορετική περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι το βιογραφικό θα αγνοηθεί.
3.Επαγγελματική εμπειρία VS ΤΙ, ΠΩΣ, ΠΟΥ
Το κοινό στοιχείο πολλών βιογραφικών, είναι η περίφημη επαγγελματική εμπειρία.’ Οταν απουσιάζει το ΤΙ (θέση εργασίας), το ΠΩΣ (καθήκοντα και αρμοδιότητες) καθώς και το ΠΟΥ (όνομα και τύπος επιχείρησης λ.χ. ξενοδοχείο 5 αστέρων, εστιατόριο θαλασσινών κτλ) το πιθανότερο είναι το βιογραφικό να καταλήξει στον κάδο των αχρήστων.
Όπως συνηθίζω να λέω συχνά πυκνά, δεν έχει σημασία μόνο το που έχεις εργαστεί, αλλά κυρίως τι ακριβώς έκανες.
4.Στοχευμένη προσέγγιση
Είναι απόλυτα κατανοητό ο υποψήφιος να έχει απασχοληθεί σε κάποιον άλλο κλάδο ή χώρο για σύντομο ή μεγαλύτερο διάστημα και να επέλεξε μια στροφή στην καριέρα του.
Κυρίες και Κύριοι λυπάμαι, αλλά ΔΕΝ μας αφορά.
Είναι απόλυτα σεβαστό και πολύ πιθανόν να έχετε αποκτήσει κάποιες δεξιότητες (κοινωνικότητα, ξένες γλώσσες κτλ), αλλά δεν χρειάζεται να συμπεριληφθεί στο βιογραφικό σας, όταν αναζητάτε μια συγκεκριμένη θέση. Μπορεί φυσικά να αναφερθεί στην προσωπική συνέντευξη και να εκτιμηθεί από τον εκπρόσωπο της επιχείρησης, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, βιογραφικά με μη σχετική προϋπηρεσία, αγνοούνται.
5. Σεμινάρια – εκπαίδευση – διακρίσεις
Αρκετά από τα βιογραφικά που λαμβάνουμε ως Chef ή ως Maitre καταλαμβάνουν πολύ χώρο στην περαιτέρω επιμόρφωση-σεμινάρια.
Στόχος-κλειδί σε ένα βιογραφικό, είναι τα σεμινάρια να διαθέτουν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και να είναι απολύτως κατανοητά, χρήσιμα για την επιχείρηση, συμβάλλοντας στην προσωπική εξέλιξη του υποψήφιου.
Σεμινάρια τύπου “1 ώρα Μεξικάνικη κουζίνα” πολλοί θα τα δουν, αλλά κανένας δεν θα δώσει τη δέουσα προσοχή. Εστιάστε στη θωράκιση της εκπαίδευσης σας κυρίως στην υγιεινή τροφίμων, στις μοντέρνες τεχνικές, στην οινογνωσία. Επίσης σε επιμόρφωση που θα σας προσφέρει πραγματική γνώση, όπως ένα stage ή ένας πλήρης εκπαιδευτικός κύκλος.
Όσον αφορά τις διακρίσεις, ωφέλιμο είναι να αναφέρονται οι βραβεύσεις των εστιατορίων που έχετε εργαστεί, καθώς και οι προσωπικές διακρίσεις σε διαγωνισμούς μαγειρικής σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο.
Επιπλέον, σημαντικό ρόλο σε ένα βιογραφικό, που αρκετοί θα αξιολογήσουν θετικά, είναι η συμμετοχή σε εθελοντικές ή φιλανθρωπικές δράσεις.
+1 Εναλλαγή πολλών θέσεων εργασίας
Κατανοούμε ότι ένας νέος επαγγελματίας επιθυμεί να εργαστεί και να μάθει όσα περισσότερα μπορεί στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Αυτό πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα, βιογραφικά με 3-4 έτη εμπειρίας σε 10+ επιχειρήσεις. Το χαρακτηριστικό που ο υποψήφιος λανθασμένα θεωρεί ως προτέρημα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι ο Νο.1 λόγος απόρριψης του βιογραφικού.
‘Ενα βιογραφικό με πολλές και διαφορετικές θέσεις σε μικρό χρονικό διάστημα, δεν είναι καθόλου θελκτικό. Εξαιρείται η περίπτωση που αναφερόμαστε στην περίπτωση που ο υποψήφιος συνεργάζεται με έναν συγκεκριμένο chef ή μια εταιρεία που τον εκπαιδεύει διαρκώς, ώστε να τον βελτιώσει.
Φροντίστε να έχετε στέρεες και μακροχρόνιες συνεργασίες, καθώς αυτός είναι ο βασικότερος λόγος επιλογής ενός βιογραφικού. Είναι το σημαντικότερο προσόν, καθώς προβάλλει σταθερότητα, ομαδικότητα αλλά και αξιοπιστία.
Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Κωνσταντίνος Κωβαίος είναι Executive Chef στα ξενοδοχείαLondon & Athens Coast, Αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Acropolis”, συνιδρυτής των Hospitality Ambassadeurs και συγγραφέας του βιβλίου μαγειρικής Cooking@Home. Συνταγογραφεί για ποικίλα περιοδικά μαγειρικής και ιστότοπους. Είναι απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, με πληθώρα σεμιναρίων στη γαστρονομία και την υγιεινή τροφίμων.